Nielurisaleikkausten jälkiverenvuotojen ilmaantuvuus VSSHP:n alueella 2004-2018 alle 16-vuotiailla - Jegoroff, Henri (My University, 2023)
Nielurisaleikkaukset ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä leikkaustoimenpiteitä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoisalalla. Yleisimpiä aiheita leikkaukselle ovat toistuvat nielutulehdukset, krooninen nielurisatulehdus sekä nielurisojen liikakasvu. Tällä hetkellä käytettäviä nielurisaleikkausmenetelmiä ovat nielurisojen kokopoisto eli tonsillektomia sekä nielurisojen osapoisto eli tonsillotomia. Tämän tutkimuksen tavoite oli selvittää takautuvana kohorttitutkimuksena nielurisaleikkausten jälkiverenvuotojen ilmaantuvuutta alle 16-vuotiailla potilailla vuosina 2004–2018 Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella. Lisäksi tavoitteena oli selvittää kirjaamatta jääneiden jälkiverenvuotojen määrää. Aineisto koostuu vuosina 2004–2018 VSSHP:n alueella tehdyistä nielurisaleikkauksista. Tiedot hankittiin Auria Tietopalveluiden avustuksella VSSHP:n potilastietojärjestelmästä. Tietokantahaun pää- ja sivutoimenpiteet olivat nielurisaleikkaus (EMB10), osittainen nielurisaleikkaus (EMB15) sekä nielu- ja kitarisaleikkauksen yhdistelmä (EMB20). Aineiston jatkokäsittelyssä etsittiin Excel-funktioiden avulla potilaita, joille jälkiverenvuotodiagnoosia T81.0 ei oltu kirjattu, mutta joilla oli jälkiverenvuotoon viittaavia avoimen sanahaun osumia tietokantahaussa. Nielurisaleikatuista alle 16-vuotiaista 117 (3,0 %, N=3886) potilaalle tuli jälkiverenvuoto. Vuosien 2004–2018 aikana jälkiverenvuotojen ilmaantuvuus ei ole vähentynyt alle 16-vuotiailla. Osassa jälkiverenvuototapauksista jälkiverenvuodon diagnoosikoodi T81.0 on jäänyt kirjaamatta VSSHP:n alueella. Avointa sanahakua hyödyntävä menetelmä oli tarkempi löytämään jälkiverenvuodot verrattuna pelkkään diagnoosikoodiin T81.0 perustuvaan hakuun (p = 0.001). Eri tiedonhakumenetelmillä saatu jälkiverenvuotojen ilmaantuvuus ei kuitenkaan ole kliinisesti toisistaan poikkeava (2,7 % vs. 3,0 %).
Keywords: Nielurisaleikkaus, jälkiverenvuoto