Yöllisiä kohtaamisia : Unisisältöjen tarkastelu sosiaalisen simulaation teorian viitekehyksessä - Veki, Essi (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia ja kuvata unien sosiaalisuutta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on sosiaalisen simulaation teoria, joka tarkastelee unisisältöjä evoluutiopsykologisesta näkökulmasta. Teorian mukaan unet ovat erikoistuneet sosiaalisten tapahtumien simuloimiseen, koska sosiaalisuus on ollut hyödyksi luonnonvalinnassa. Tätä kutsutaan sosiaalisuusvinouma-hypoteesiksi. Kahdessa aikaisemmassa tutkimuksessa tälle hypoteesille saatiin vahvistusta: havaittiin, että sosiaalisuus on yliedustettuna unissa verrattuna valve-elämään. Tutkimukset oli kuitenkin tehty keskenään samalla aineistolla, minkä vuoksi sosiaalisuusvinouma-hypoteesia tutkittiin tässä tutkimuksessa uudella aineistolla. Sosiaalisen simulaation teorian vahvistushypoteesin mukaan unissa harjoitetaan, vahvistetaan ja ylläpidetään erityisesti läheisimpiä ihmissuhteita, joiden ajatellaan olleen kaikista tärkeimpiä yksilön ja ryhmän selviytymisen kannalta. Toisessa aikaisemmista tutkimuksista tutkittiin myös vahvistushypoteesia, eikä sille saatu vahvistusta. Vahvistushypoteesia tutkittiin tässä tutkimuksessa uudelleen. Uusina tutkimushypoteeseina tässä tutkimuksessa olivat positiivisuusvinouma-hypoteesi, eli onko positiivinen sosiaalinen vuorovaikutus yliedustettuna unissa, sekä läheisyyshypoteesi, eli onko suhteen emotionaalisella läheisyydellä merkitystä unien sosiaalisessa simuloinnissa. Tutkimusaineisto sisälsi 155 uniraporttia ja 152 valveraporttia yhteensä 15 koehenkilöltä. Uni- ja valveraportit analysoitiin Social Content Scale -sisällönanalyysimenetelmällä. Sosiaalisuusvinouma-hypoteesi ei saanut yksiselitteisesti vahvistusta tässä tutkimuksessa: sosiaalisia tapahtumia oli määrällisesti enemmän uniraporteissa kuin valveraporteissa, mutta raporttien sanamäärän kontrolloimisen jälkeen sosiaalisten tapahtumien määrät olivat yhtä suuret. Positiivisuusvinouma-hypoteesi ei saanut tässä tutkimuksessa vahvistusta, sillä havaittiin, että positiivinen sosiaalinen vuorovaikutus ei ollut yliedustettuna unissa verrattuna valve-elämään. Vahvistushypoteesi ja läheisyyshypoteesi eivät saaneet tässä tutkimuksessa vahvistusta: suhteen läheisyydellä ei havaittu olevan yhteyttä sosiaalisen vuorovaikutuksen laatuun.
Keywords: unitutkimus, unisisällöt, sosiaalisen simulaation teoria, vahvistushypoteesi, sosiaaliset tapahtumat unissa, sosiaaliset vuorovaikutukset unissa, positiiviset vuorovaikutukset unissa