Verkkosivujen automaattinen nopeusoptimointi Google PageSpeed -työkaluilla - Liukas, Pyry (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Toukokuussa 2015 verkkosivujen keskimääräinen latauskoko ylitti ensimmäistä kertaa kahden megatavun rajan Internetin historian aikana. Verkkosivujen keskimääräinen latauskoko on ollut jatkuvassa kasvussa, vaikka yhä enemmän verkkosivuja selataan epäluotettavilla mobiiliyhteyksillä tai hitailla päätelaitteilla. Tässä tutkielmassa esitellään verkkosivujen latausnopeuteen vaikuttavia tekijöitä ja kuinka näitä tekijöitä voidaan optimoida nopeamman Internetin saavuttamiseksi. Verkkosivujen latausnopeuteen vaikuttavia kriteerejä on paljon ja kriteerit vaihtelevat sivustokohtaisesti. Verkkosivujen nopeusoptimointi on teknistä ja kriteerien monimuotoisuuden ja vaihtelevuuden johdosta automaattinen nopeusoptimointi on vaikeaa. Tutkielmassa esitellään tähän ongelmaan yhtenä ratkaisuna Googlen tarjoamat PageSpeed -työkalut. PageSpeed -työkaluista esitellään kaksi keskeistä työkalua: Google PageSpeed Insights -metriikkatyökalu, joka mittaa sivuston lataus- ja renderöintinopeutta ja Google PageSpeed Module -palvelinmoduuli, joka tekee automaattista nopeusoptimointia reaaliaikaisesti HTTP-palvelimen yhteydessä.