Lauluinterventioiden vaikutukset puhe- ja äänioireisiin sekä niihin liittyvään elämänlaatuun Parkinsonin tautia sairastavilla - Melender, Inka; Haunia, Aino (My University, 2025)
Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jota sairastaa noin 16 000 suomalaista. Parkinsonin taudin oireet alkavat yleisimmin 50–70-vuotiaana. Taudin kolme yleisintä oiretta ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Suurimmalla osalla Parkinsonin tautia sairastavista on myös ääni- ja puheoireita. Näiden oireiden muodostamaa kokonaisuutta kutsutaan hypokineettiseksi dysartriaksi. Puhe- ja äänioireet heikentävät Parkinsonin tautia sairastavien elämänlaatua. Hypokineettista dysartriaa kuntoutetaan usein puheterapialla, jossa keskitytään äänenvoimakkuuteen, artikulaatioon, prosodiaan ja hengityskontrolliin. Kuitenkaan suurin osa Parkinsonin tautia sairastavista ei saa puheterapiaa. Tämän vuoksi on tärkeää tutkia vaihtoehtoisia kuntoutusmenetelmiä, kuten laulua. Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelimme lauluinterventioiden vaikutuksia Parkinsonin taudin puhe- ja äänioireisiin sekä niihin liittyvään elämänlaatuun. Toteutimme kandidaatintutkielmamme systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Artikkeleiden haku tapahtui viidestä tietokannasta: PubMed, PsycInfo, PsycArticles, Linguistic and Language Behavior Abstracts ja Modern Language Association. Katsaukseemme valikoitui vertaisarvioidut artikkelit, joissa oli tutkittu lauluintervention vaikutuksia idiopaattista Parkinsonin tautia sairastavien henkilöiden ääni- ja/tai puheoireisiin. Sisällytimme katsaukseen 17 artikkelia. Katsauksessamme lauluintervention vaikutuksia ääneen mitattiin akustisella analyysillä. Puhemotoriikkaa mitattiin diadokokinesiatestilla, Frenchayn dysartriatestillä ja Vowel Space Area -mittarilla. Puheen ymmärrettävyyttä mitattiin Speech Intelligibility Inventory -itsearviolomakkeella ja Speech Intelligibility -testillä. Puhe- ja äänioireisiin liittyvän elämänlaadun mittareina tarkastelimme Voice handicap Index- ja Voice Related Quality of Life -pistemääriä. Katsauksemme tulosten perusteella ääni- ja puheoireet lievittyvät lauluintervention seurauksena. Lauluinterventiot mahdollisesti vähentävät ääni- ja puheoireista koettua haittaa sekä parantavat ääneen liittyvää elämänlaatua. Tuloksiin tulee suhtautua kriittisesti katsauksemme pienen otoskoon ja kontrolliryhmien osittaisen puutteen takia. Katsauksemme tulosten perusteella lauluinterventioita voitaisiin hyödyntää hypokineettisen dysartrian kuntoutukseen Parkinsonin taudissa. Ryhmämuotoiset lauluinterventiot voivat olla motivoivia ja mielekkäittä sekä hyvin saavutettavia.
Keywords: Parkinsonin tauti, lauluinterventio, hypokineettinen dysartria, kuntoutus, puheterapia, puheoireet, äänioireet, elämänlaatu