Tekoälyn rooli suurten datamassojen analysoinnissa ja sen hyödyntäminen kaupalliseen päätöksentekoon - Lauttia, Riku (My University, 2025)
Tekoäly on noussut keskeiseen asemaan suurten datamassojen analysoinnissa, tarjoten suurille yrityksille mahdollisuuden jalostaa valtavia tietomääriä arvokkaiksi liiketoimintatiedoiksi. Suurten datamäärien tehokas käsittely ja analysointi on tullut välttämättömäksi yritysten kilpailuedun saavuttamiseksi, ja tekoäly mahdollistaa monimutkaistenkin datarakenteiden ymmärtämisen ja hyödyntämisen. Tämä auttaa yrityksiä tunnistamaan piileviä trendejä, ennustamaan markkinakehitystä ja tekemään dataan perustuvia päätöksiä nopeammin ja tarkemmin. Tutkielma perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa analysoidaan tekoälyn soveltamista suurten datamassojen analysointiin sekä sen vaikutusta kaupalliseen päätöksentekoon suurissa yrityksissä. Analyysissä keskitytään erityisesti ajankohtaisiin tutkimuksiin, jotka käsittelevät tekoälyn roolia datan esikäsittelyssä, validoinnissa ja optimoinnissa. Keskeiset havainnot osoittavat, että tekoäly voi merkittävästi parantaa suurten yritysten päätöksentekoa tehostamalla data-analyysiprosesseja ja tarjoamalla syvällisempiä oivalluksia liiketoimintaympäristöstä. Tämän myötä voidaan myös vähentää inhimillisiä virheitä ja parantaa sekä tehostaa resurssien käyttöä. Avainsanat: tekoäly, koneoppiminen, suurten datamassojen analysointi, kaupallinen päätöksenteko, suuryritykset, data-analyysi, teknologioiden soveltaminen
Keywords: tekoäly, koneoppiminen, suurten datamassojen analysointi, kaupallinen päätöksenteko, suuryritykset, data-analyysi, teknologioiden soveltaminen