"Nuoruus on tarina. Se on trilleri, komedia ja tragedia." : 2000-luvun nuoruus omaelämäkerrontana "Oi nuoruus" -kirjoituskilpailussa - Kalaja, Krista (My University, 2019)
Tämän tutkielman aiheena on 2000-luvulla eläneiden nuorten muistot ja kokemukset nuoruudesta. Aineistonani toimii vuonna 2010 järjestetty ”Oi nuoruus” -kirjoituskilpailu, johon kaikenikäiset saivat lähettää kirjoituksia omasta nuoruudestaan. Kilpailuun osallistui 376 kirjoittajaa ja osallistujat jaettiin yli 25-vuotiaiden ja alle 25-vuotiaiden sarjoihin. Tutkielmassani käsitellään alle 25-vuotiaiden sarjaa. Tästä ikäryhmästä kirjoituksia tuli yhteensä 102 kappaletta ja poikien osuus oli huomattavan pieni. Tutkielmassa pyritään silti tekemään vertailua tyttöjen ja poikien mahdollisten samankaltaisuuksien ja eroavaisuuksien välillä. Olen analysoinut kirjoituksissa toistuvia teemoja lähiluvun keinoin. Lähiluvulla pyritään löytämään merkityksiä ja historiallista kontekstia useammalla lukukerralla. Olen valinnut tutkielmaani teemoja, jotka toistuvat monissa kirjoituksissa ja pyrkinyt luomaan mahdollisimman kattavan kuvan 2000-luvun nuoruudesta. Tutkielmassani käsitellään nuorten muuttuvaa arkea, kun teknologian kehitys ja sosiaalinen media muuttivat toimintatapoja ja viestimistä pysyvästi. Muita käsiteltäviä teemoja ovat ystävyys- ja rakkaussuhteet, ulkonäköpaineet ja nuorten suhtautuminen päihteisiin. Kirjoittajat kuvailivat omaa nuoruuttaan myös ulkonäkökeskeiseksi ja epävarmuuden aikakaudeksi, joten tutkielmassa tarkastellaan myös näitä teemoja. Aineistoni on muistitietoaineistoa, jonka analysointi edellyttää tarkkaa lähdekritiikkiä. Muistitietotutkimuksessa ei kuitenkaan etsitä väärin muistelua tai kaunistelua, vaan pyritään löytämään kirjoittajien luomia merkityksiä. Aineistoni on myös tyypiltään omaelämäkirjoitusta, jossa kirjoittajat käyvät läpi omaa menneisyyttään, nykyisyyttään ja tule-vaisuuttaan suhteessa ympärillä olevaan yhteiskuntaan. Omaelämäkerronnassa kertoja voi käyttää lukuisia keinoja kertomuksensa esittämiseen, kuten esimerkiksi poeettisesti tai kirjoittamalla kertomuksensa kolmannessa persoonassa. Kaikki tyylit ovat sallittuja eikä vähennä kirjoitusten merkitystä, vaikka lukijan on hyvä pitää lajioletus mielessä. Aineistostani muodostui selkeä kuva kirjoituskilpailuun osallistuneiden kirjoittajien nuoruudesta. Merkittävimmiksi asioiksi nousivat nuorille tärkeät ihmissuhteet ja tunnekokemukset, mutta myös päihteet herättivät paljon pohdintaa kirjoittajissa. Teknologian kehityksen koettiin tuovan paljon parannusta elämään, mutta samalla yhteiskunta vaikuttaa muuttuneen yhä nopeatempoisemmaksi ja paineistavaksi maailmaksi.
Keywords: nuoruus, arjen historia, sosiaalinen media, internet, ystävyys, rakkaus, päihteet, ulkonäköpaineet, epävarmuus, omaelämäkertatutkimus, muistitieto, muistitietotutkimus, 2000-luku, kulttuurihistoria, Suomi