Vastamelukuulokkeet avotoimistoissa: Voidaanko puhemelun haittavaikutuksia vähentää kuulokkeiden, vastamelutoiminnon tai kuulokkeista toistetun peittoäänen avulla? - Tervahartiala, Iida-Kaisa (My University, 2023)
Taustapuhe on useiden tutkimusten perusteella häiritsevintä melua avotoimistoissa. Avotoimistojen puhemelu häiritsee esimerkiksi keskittymistä, lisää kuormittuneisuutta ja laskee motivaatiota. Subjektiivisten vaikutusten lisäksi puhemelu heikentää kognitiivista suorituskykyä. Puhemelun haittoja pyritään vähentämään avotoimistoissa henkilökohtaisilla välineillä, kuten vastamelukuulokkeilla, mutta tutkimustietoa niiden toimivuudesta on erittäin vähän. Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, voidaanko puhemelun haittavaikutuksia vähentää kuulokkeilla, niiden vastamelutoiminnolla tai kuulokkeista toistetulla peittoäänellä. Koehenkilöt (n = 52) suorittivat kokeen viidessä äänitilanteessa, joiden aikana huoneessa esitettiin jatkuvaa puheääntä 52 dB(A):n tasolla. Tilannetta, jossa koehenkilöillä ei ollut kuulokkeita verrattiin vastamelukuulokkeiden asetuksilla luotuihin asetelmiin (kuulokkeet itsenäisesti, kuulokkeet ja vastamelutoiminto, kuulokkeista toistettu peittoääni ja kuulokkeista toistettu peittoääni yhdistettynä vastamelutoimintoon). Riippuvina muuttujina kokeessa tarkasteltiin kognitiivista suoriutumista (sarjamuisti ja 3-back) ja subjektiivisia kokemuksia (esim. puheäänen häiritsevyys, kuormittavuus, ja ääniympäristön miellyttävyys). Lisäksi meluherkkyyttä käytettiin tutkimuksessa kovariaattina, sillä se on yhteydessä melun suoritusvaikutuksiin ja subjektiivisiin arvioihin. Tutkimuksen perusteella pelkät kuulokkeet tai niihin yhdistetty vastamelutoiminto eivät itsenäisesti käytettynä vähennä puhemelun suoritusvaikutuksia tai koettuja haittoja. Kuulokkeista toistetun peittoäänen yhdistäminen vastamelutoimintoon vähensi puhemelun häiritsevyyttä ja koettua keskittymishaittaa. Muihin subjektiivisiin kokemuksiin kuulokkeista toistettu peittoääni ei vaikuttanut. Meluherkkien ryhmään kuuluvilla kuulokkeista soitettu peittoääni vähensi puhemelun suoritusvaikutuksia sarjamuistitehtävässä. --- Kiitos Turun ammattikorkeakoulun Rakennetun ympäristön tutkimusryhmälle tutkimuksen suunnittelusta, ohjaamisesta sekä äänimateriaalien valmistelusta ja mittauksista. Tutkimuksen rahoitti Suomen Akatemian projekti ActiveWorkSpace (päätös 314597)
Keywords: puhemelu, melu, avotoimistot, kuulokkeet, vastamelukuulokkeet, aktiivinen melunpoisto, peittoääni