Selkokieliset materiaalit suomi toisena kielenä -opetuksessa : Katsaus S2-opettajien näkemyksiin selkokielisten materiaalien käytöstä - Saarikko, Janita (My University, 2025)
Tutkielmani käsittelee selkokielisten materiaalien käyttöä suomi toisena kielenä -opetuksessa. Se perustuu suomi toisena kielenä -opettajien näkemykseen selkokielisten materiaalien käytöstä heidän omassa opetuksessaan. Tutkimuksen tarkoitus on lisätä tietoa selkokielisten materiaalien käytöstä: tutkin mitä selkokielisiä materiaaleja, missä määrin ja millaisten sisältöjen opettamiseen niitä käytetään. Tarkastelen myös millaiset opiskelijaryhmän ominaisuudet, työtavat ja harjoitukset vaikuttavat materiaalien käytön valintaan. Lisäksi sivuan millaisia muutoksia nykyisiin materiaaleihin ja millaisia uusia materiaaleja toivotaan lisää. Aineisto on kerätty vuoden 2024 maaliskuussa kyselytutkimuksen keinoin sosiaalisesta mediasta kyselylomakkeella, jonka suunnittelin itse. Aineisto koostuu 55 vastaajan antamista vastauksista, ja aineistoa on tarkasteltu kvantitatiivisella ja kvalitatiivisella sisällönanalyysillä. Tuloksista on nähtävissä, että suomi toisena kielenä -opettajat käyttävät selkokielisiä materiaaleja usein ja opettajat suosivat selkokielisten materiaalien käyttöä eniten, kun oppitunneilla tehdään yksilötöitä ja -tehtäviä. Opiskelijaryhmän ominaisuuksista opettajan materiaalivalintaan vaikuttaa eniten kielitaito. Selkokielisistä opetusmateriaalityypeistä käytetään eniten oppikirjoja, kaunokirjallisuutta ja uutisia sen eri muodoissa. Opettajat käyttävät selkokielisiä materiaaleja käsitellessään kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtämisen sisältöjä sekä tekstien tulkitsemista. Lisäksi selvisi, että selkokielen vaikeustasoista perustasoisesta selkokieltä käytetään eniten. Tämä tutkimus ei anna kattavaa yleiskuvaa käsiteltävästä aiheesta, mutta on suuntaa antava. Lähes kaikki tämän tutkimuksen tulokset kuitenkin tukevat ajatusta siitä, että suomi toisena kielenä -opettajat käyttävät opetuksessaan paljon selkokielisiä materiaaleja ja tarve erilaisille materiaaleille jatkuu yhä.
Keywords: selkokieli, suomenkielinen selkokieli, perustasoinen selkokieli, saavutettavuus, S2-opetus, S2-opettajat, suomi toisena kielenä, suomi toisena kielenä -opetus, opetusmateriaalit, selkokieliset opetusmateriaalit, opetusmateriaalien käyttö, kielitoinen opetus, kyselytutkimus