Kognitiivisen käyttäytymisterapian vaikuttavuus aikuisten pitkittyneen suruhäiriön hoidossa - Halminen, Anni; Lehtonen, Ella (My University, 2024)
Systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää, onko kognitiivinen käyttäytymisterapia vaikuttava hoitomuoto aikuisten pitkittyneen suruhäiriön oireisiin. Pitkittynyt suruhäiriö on läheisen kuoleman seurauksena syntyvä psyykkinen häiriö, jossa oireileva kokee alituista, läpitunkevaa ja toimintakykyä lamaannuttavaa surua menetyksestä. Pitkittyneen suruhäiriön yleisyydestä ja vakavuudesta johtuen ajankohtaisen katsauksen tekeminen on mielekästä. Mitä paremmin pitkittynyttä suruhäiriötä ymmärretään, sitä tehokkaampaa hoitoa kyetään tarjoamaan. Katsauksemme antaa yleisnäkemystä kognitiivisen käyttäytymisterapian vaikuttavuudesta pitkittyneen suruhäiriön hoidossa. Hypoteesina oli aiemman kirjallisuuden pohjalta, että kognitiivinen käyttäytymisterapia lievittää pitkittyneen suruhäiriön oireita. Kaksi toisistaan riippumatonta tutkijaa päättivät katsaukseen sisällytettävistä tutkimusartikkeleista. Katsaukseen sopivia artikkeleita etsittiin neljästä eri psykologian alan tietokannasta. Systemaattisen haun hakulauseke muodostettiin englanninkielisistä avainsanoista, ja muokattiin jokaiseen tietokantaan sopivaksi. Artikkelien valinnassa noudatettiin tarkkoja etukäteen määritettyjä sisäänotto- ja poissulkukriteerejä. Aineisto luokiteltiin artikkelin tekijöiden, julkaisuvuoden, maantieteellisen sijainnin, tutkimusasetelman, otoskoon, tutkittavien demografisten tietojen, käytettyjen mittareiden, verrokkiryhmän, hoitomuodon ja tulosten mukaan. Systemaattiseen katsaukseen sisällytettiin 17 artikkelia yhteensä seitsemästä eri maasta, ja tutkittavana oli yhteensä 679 henkilöä. Tutkittavista selvä enemmistö oli naisia. Systemaattinen katsauksemme antoi selvää näyttöä kognitiivisen käyttäytymisterapian vaikuttavuudesta pitkittyneen suruhäiriön oireiden hoidossa. Katsaukseen otettiin laadukkaiden satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten lisäksi mukaan heikkolaatuisempiakin pieniä tutkimuksia. Kaikki tutkimukset viittasivat samaan suuntaan ja antoivat tukea hypoteesillemme. Jatkotutkimuksia tarvittaisiin psyykenlääkkeiden sekä kulttuurierojen vaikutuksesta intervention vaikuttavuuteen. Lisäksi jatkotutkimuksissa voitaisiin selvittää erilaisten pitkittyneelle suruhäiriölle spesifien hoitomuotojen vaikuttavuutta.
Keywords: pitkittynyt suruhäiriö, kognitiivinen käyttäytymisterapia, komplisoituneen surun hoitomuoto, läheisen menetys, systemaattinen katsaus