Mä olen nähnyt kulissien taakse ja sinä katselet niitä kulisseja : kulissi-metaforan käyttö Suomi24-keskusteluissa - Laine, Verna (My University, 2026)
Tarkastelen tässä tutkielmassa kulissi-sanan metaforista käyttöä. Tutkin, millaisten aihepiirien yhteydessä ja missä muodossa sana metaforissa esiintyy sekä millaisia merkityksiä ja näkökulmia näihin metaforiin milloinkin kytkeytyy. Pohdin myös metaforien äänensävyjä sekä ilmauksissa havaittavia osapuolia ja heidän positioitaan suhteessa kulissiin. Keskeisimpänä teoreettisena viitekehyksenä tutkimuksessani toimii George Lakoffin ja Mark Johnsonin kehittämä kognitiivinen metaforateoria. Tutkimus edustaa laadullista aineistopohjaista kielentutkimusta sekä perinteistä lingvististä analyysia. Olen siis rakentanut luokittelun ja tutkimuskysymykset sen perusteella, mitä aineistosta on paljastunut, ja olen järjestänyt aineistoni erilaisiin luokkiin havaintojeni ja ennakkotietojeni perusteella. Tutkimusaineistoni olen koonnut Kielipankin avulla Suomi24-keskustelufoorumin vuoden 2023 keskusteluista, joista olen poiminut yhteensä 40 kulissi-sanan metaforista esiintymää virkekonteksteineen. Tarkasteluni perusteella ilmiötä esiintyy erityisesti politiikkaa, uskontoa sekä ihmissuhteita käsittelevissä keskusteluissa, ja tästä syystä olen jakanut aineistoni näihin kolmeen sekä yhteen sekalaisista esiintymistä koostuvaan kategoriaan, joiden kautta analyysi etenee. Tutkimukseni paljastaa, että kulissi-metaforien avulla voidaan luoda mielikuvia salailemisesta, teeskentelemisestä, asioiden kaunistelemisesta sekä toisinaan jopa suoranaisesta valehtelemisesta. Kulissi-metaforat perustuvat tyypillisesti ajatukseen, jonka mukaan kulissilla pyritään hämäämään yleisöä ja totuus löytyy kulissien takaa. Metaforan käyttäjä puolestaan hahmottuu katsojana, joka on ikään kuin nähnyt kulissien taa ja pyrkii paljastamaan totuuden myös muulle yleisölle. Ilmaukset ovat monesti sävyltään asenteellisia ja negatiivisesti latautuneita; niissä saattaa ilmetä esimerkiksi epäilystä, halveksuntaa tai vähättelyä. Kulissi-metaforat toimivat muiden teatterimetaforien lailla toisinaan vallankäytön keinona, minkä vuoksi niiden käyttöä esimerkiksi mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa olisi hyödyllistä ja tärkeää syventyä tulevaisuudessa tutkimaan tarkemmin.
Keywords: metafora; kulissi; kognitiivinen kielitiede; suomen kieli