Pronominisubjektin ilmipanemisen määrällinen muutos lehtiteksteissä - Kytö, Kaisla (My University, 2025)
Tämän tutkielman aiheena on pronominisubjektin ilmipaneminen. Sen tarkoituksena on tutkia tämän ilmiön määrällistä muutosta vuodesta 1880 vuoteen 2020 Kansalliskirjaston lehtikokoelman suomenkielisten lehtien korpuksen avulla, kuitenkin hyödyntäen korpuksesta vain jokaisen vuosikymmenen aloittavia vuosia. Tärkeitä käsitteitä tutkielmassani ovat pronominisubjekti, ilmipaneminen ja normi. Tutkielmassa hyödynnän historiallisen korpuslingvistiikan metodeja, ja sen teoreettinen pohja perustuu aikaisempaan aiheesta tehtyyn tutkimukseen eikä mihinkään valmiiseen viitekehykseen. Tutkielmassa käsitellään myös sitä, miten pronominisubjektin ilmipaneminen käyttäytyy semanttisesti erilaisten verbien yhteydessä kirjoitetussa yleiskielessä saman aineiston avulla. Tutkimustulosten mukaan pronominisubjektin ilmipaneminen on vähentynyt merkittävästi vuosien 1880 ja 2020 välissä. Kuitenkaan 2000-luvulla ilmipanemisen määrä ei ole enää muuttunut merkittävästi. Näiden tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, että pronominisubjektin ilmipanemisen normi on vakiinnuttanut asemaansa läpi käsitellyn aikavälin kirjoitetussa yleiskielessä kuitenkin niin, että viimeistään 2000-luvulle tultaessa normi olisi jo pitkälti vakiintunut. Tutkimuksen avulla selvisi myös, että kognitioverbit suosivat ilmipantua pronominisubjektia enemmän kuin jonkinlaista konkreettista liikettä tai tekemistä kuvaavat verbit. Jatkossa olisi mielenkiintoista tutkia ilmiötä esimerkiksi kaikki vuodet käsittävällä, laajemmalla aineistolla kuitenkin niin, että näkökulma ja tutkimuskysymykset olisivat hieman eri tavalla muotoiltuja, jotta tutkimus tuottaisi uusia ja erilaisia tuloksia.
Keywords: persoonapronominit, korpustutkimus