Eläinten oikeudet osana vastuullisuutta muotiteollisuudessa - Pehkonen, Flora (My University, 2026)
Tässä oikeusnotaaritutkielmassa tarkastellaan eläinten oikeuksia ja eläinten hyvinvoinnin huomioimista osana kestävää kehitystä muotiteollisuudessa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten eläimiä koskeva sääntely ja alan vastuullisuuskäytännöt ilmenevät muotiteollisuudessa. Tutkielman tavoitteena on myös nostaa eläimet esiin itseisarvoollisina olentoina, jotka ansaitsevat tulla huomioiduksi osana kestävää kehitystä.    Tutkielma on lainopillinen ja lisäksi tavoitteena on pohtia de lege ferenda -metodia käyttäen, minkälaista oikeuden tulisi olla tämän hetkiseen oikeustilaan verrattuna. Tutkielma on monitieteellinen ja siinä yhdistyy erityisesti eläinoikeus, kestävän kehityksen tutkimus sekä muodin tutkimus. Aineistona käytetään monitieteellistä kirjallisuutta mm. filosofian ja kestävän kehityksen aloilta, kansainvälisten organisaatioiden julkaisuja, kestävyysraportteja ja -suunnitelmia sekä voimassa olevaa säädäntöä.   Tutkielman keskeinen havainto on, että eläimiä koskeva sääntely ja vastuullisuus perustuvat eläinten hyvinvoinnin edistämiseen nimellisesti, eikä eläinten asemaa oikeuksien kohteena tunnisteta. Eläimiä koskevat eettiset kysymykset jäävät usein kestävyysdiskurssissa ihmisoikeuksien ja ympäristön suojelun varjoon, vaikka eläinten oikeuksilla on suora kytkös kestävään kehitykseen.   Tutkielman perusteella eläinten asemaa osana muotiteollisuuden raaka-aineita tulisi parantaa lainsäädännöllisin keinoin, arvioimalla eläinperäisten tuotteiden tarpeellisuutta sekä parantamalla eläinten hyvinvointia.
Keywords: eläinten oikeudet , kestävä kehitys , muotioikeus , yritysvastuu