Tahdosta riippumattoman päihdehoidon hyödyt ja haitat tulee punnita - Levola Jonna; Häkkinen Margareeta; Sailas Eila; Niemelä Solja (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Tahdosta riippumaton päihdehoito on mahdollista noin kolmanneksessa Euroopan maista.
Joissain länsimaissa vakava päihdehäiriö voi olla tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon peruste, mutta Suomessa ei.
Uudistunut lainsäädäntö mahdollistaa edelleen tahdosta riippumattoman hoidon päihderiippuvuuteen liittyvän välittömän terveysvaaran perusteella.
Hyödyistä vapaaehtoiseen hoitoon verrattuna ei ole riittävää tutkimusnäyttöä.
Hoitoon voi liittyä myös haittoja, kuten välittömästi hoidon jälkeen suurentunut kuoleman riski.