Vanhempien avioeron yhteydet nuorten koulupudokkuuteen. Rekisteripohjainen tutkielma Suomessa vuonna 1987 syntyneistä. - Erhola, Kaaren (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Avioero on yleinen ilmiö, sillä noin 40 prosenttia ensimmäisistä avioliitoista päättyy eroon. Vanhempien avioero koskettaa suurta joukkoa suomalaisia lapsia. Tutkielmassa selvitetään lapsuudessa tai nuoruudessa koetun vanhempien avioeron yhteyttä koulupudokkuuteen. Koulupudokkaalla tarkoitetaan sellaista henkilöä, joka ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa. Tutkimusasetelma on vertaileva. Vanhempien avioeron kokeneita verrataan niihin, joiden vanhemmat eivät ole eronneet. Vanhempien avioeroa tarkastellaan neljänä eri lapsuuden ja nuoruuden ikäkautena aina 21-vuotiaaksi saakka. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu perherakenteen historiallisesta muutoksesta, vanhempien avioeron hyvinvointivaikutuksia koskevasta tutkimuksesta sekä elämänkulkuteoriasta. Tutkielman aineistona käytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kansallinen syntymäkohortti 1987 -aineistoa. Aineisto on kokonaisaineisto, joka kattaa kaikki Suomessa vuonna 1987 syntyneet. Aineisto on koottu yhdistelemällä useiden eri viranomaisten rekisteritietoja, ja se sisältää tutkittavien lisäksi tietoja heidän vanhemmistaan. Tutkielman pohjana on kokonaisaineisto, josta tarkasteltavaksi on poimittu ne henkilöt, joiden vanhemmat olivat tarkasteltavan henkilön syntymähetkellä avioliitossa keskenään (N=44 298). Tutkielman menetelmät ovat ristiintaulukointi ja muut kuvailevat tilastolliset menetelmät sekä binäärinen logistinen regressio. Tulosten mukaan vanhempien avioero on yhteydessä lapsen koulupudokkuuteen. Vanhempien avioeron kokeneita lapsia oli vuoteen 2015 mennessä pelkän peruskoulutuksen varassa enemmän kuin niin sanotuissa ydinperheissä kasvaneita lapsia. Ero ryhmien välillä on kahdeksan prosenttiyksikköä. Vanhempien avioeron lisäksi koulupudokkuuden riskiä tarkastellaan vanhempien koulutuksen, vanhempien toimeentulon sekä lastensuojelun kodinulkopuolisten sijoitusten kautta. Kaikki nämä mainitut taustekijät ovat vanhempien avioeroa voimakkaammassa yhteydessä koulupudokkuuteen. Taustatekijöiden huomioiminen regressiomallissa ei kuitenkaan poista vanhempien avioeron ja koulupudokkuuden yhteyttä. Kun perheen taustatekijöitä vakioidaan, vanhempien avioeron kokeneilla on noin 1,6-kertainen riski koulupudokkuuteen niihin verrattuna, jotka eivät ole kokeneet vanhempiensa eroa. Eron ajankohta ei juurikaan muuta riskiä koulupudokkuudelle.