Sosiaalityöntekijöiden palautuminen etätyöstä koronapandemian aikana - Seppälä, Iiris (My University, 2024)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tutkia sosiaalityöntekijöiden palautumista etätyöstä koronapandemian aikana. Vuosina 2020-2022 koronapandemia lisäsi työpaikoilla tehtävää etätyötä merkittävästi ja sen vaikutukset näkyivät myös sosiaalityössä. Etätyö tarkoittaa työn tekoa paikasta riippumattomasti tietoliikenneyhteyksiä hyödyntäen. Etätyötä voidaan tehdä perinteisen työpaikan sijaan esimerkiksi kotona. Palautuminen tarkoittaa työntekijän vireystilan ja jaksamisen palautumista työtä edeltäneelle tasolle ennen työpäivää. Tutkimuskysymyksinä tutkielmassa ovat millaisia keinoja sosiaalityöntekijöillä on palautua etätyöstä koronapandemian aikana sekä mitkä seikat ovat edistäneet/heikentäneet työstä palautumista ja miten etätyöstä palautumista voitaisiin vahvistaa työpaikalla esihenkilöstön ja työyhteisön toimesta. Tutkimusaineisto koostui strukturoidun kirjoituspyynnön avulla kerätystä aineistosta. Aineistonkeruu tapahtui Facebookissa sosiaalityön uraverkostossa. Kirjoituspyynnössä vastaajia pyydettiin kirjoittamaan ajatuksiaan neljästä teemasta 1) millaiseksi palautuminen on koettu, 2) millaisia keinoja on palautua, 3) mitkä asiat ovat heikentäneet palautumista, 4) millaisia ajatuksia sosiaalityöntekijöillä on itsellään siitä, miten työpaikalla voitaisiin tukea etätyöstä palautumista. Tutkimus toteutettiin laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen ja aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmää soveltaen. Tutkimuksen tulosten mukaan sosiaalityöntekijät kokivat palautumisensa etätyöstä pääosin hyvänä. Tuloksissa korostui etätyön positiiviset kokemukset. Etätyössä sosiaalityöntekijöillä oli mahdollisuus rytmittää omaa työtään ja tehdä työstä fyysisesti ja psyykkisesti palauttavia asioita jo työpäivän aikana. Tulosten mukaan sosiaalityöntekijät kokivat etätyön lisäävän vapaa-aikaa ja vähentävän työn kuormittavuutta. Tuloksissa nousi esille myös, että sosiaalityöntekijät toivoisivat enemmän etätyön mahdollisuuksia senkin jälkeen, kun koronapandemia on hellittänyt.
Keywords: etätyö, palautuminen, sosiaalityö, koronapandemia