Lapsen lihavuuteen liittyvät muutokset proteo-, lipido- ja metabolomiikassa - Rauramo, Maija (My University, 2026)
Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan proteiini- ja lipidimarkkereita, jotka ovat muuttuneet lapsuusajan lihavuudessa ja jotka on löydetty omiikka-tekniikoita hyödyntäen. Lisäksi tarkastellaan, mitä yhteyksiä näillä markkereilla on metabolisiin häiriöihin/sairauksiin lapsen lihavuudessa. Katsauksessa on mukana 13 PubMed-tietokannasta löydettyä tutkimusta viimeisten 10 vuoden ajalta. Katsaukseen otettiin mukaan tutkimukset, joissa on tutkittu alle 12-vuotiaiden lihavien lasten metabolista profiilia omiikkatekniikoita hyödyntäen. Löydöksenä lasten lihavuudessa sekä siihen liittyvissä metabolisissa häiriöihissä on todettavissa aminohappoprofiili, jossa erityisesti haaraketjuisten aminohappojen ja tyrosiinin pitoisuudet ovat koholla, kun taas glysiinipitoisuus sekä glutamiini/glutamaatti-suhde ovat alhaisia. Lipidien osalta havainnot viittaavat muutoksiin fosfolipideissä ja triglyserideissä. Lisätutkimusta aiheeseen liittyen tarvitaan, jotta tulevaisuudessa pystyttäisiin tunnistamaan metabolisten häiriöiden riskissä olevat lapset ajoissa ja näin mahdollisesti kehittämään varhaisen vaiheen kohdennettuja interventioita sairauksien ehkäisyksi.
Keywords: lapsuusajan lihavuus; proteomiikka; lipidomiikka; metabolomiikka; proteiinimarkkeri; lipidimarkkeri; insuliiniresistenssi