Paluu entiseen. Vladimir Putinin operationaalinen koodi ja ulkopoliittinen viitekehys vuosina 2000 – 2007 ja 2012 – 2014 - Laaninen, Riikka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Paneudun pro gradu tutkielmassani Venäjän presidentti Vladimir Putinin operationaaliseen koodiin sekä ulkopoliittiseen viitekehykseen hänen presidenttikausiensa ajalta, vuosilta 2000 – 2007 ja 2012 – 2014. Aineistona minulla on Vladimir Putinin pitämät vuosittaiset Venäjän tilaa koskevat puheet Venäjän liittokokoukselle. Tutkimukseni teoreettisena viitekehyksenä ja menetelmänä käytän operationaalisen koodin analyysiä sekä itse tekemääni Venäjän johtajien ulkopoliittista viitekehystä. Operationaalinen koodi teoriana tutkii toimijoiden perustavanlaatuisia uskomuksia poliittisesta universumista. Operationaalisen koodin teoria on myös yksilön tai ryhmän tärkeimpien uskomusten, tarkoitusten ja tavoitteiden saavuttamisen keinojen tutkimista. Operationaalinen koodi menetelmänä perustuu verbien analysoimiseen ja tutkimuksessani olen käyttänyt Verbs in Context System koodijärjestelmää verbien analysoimiseen. Itse tekemäni ulkopoliittinen viitekehys puolestaan yhdistää venäläisen ulkopolitiikan jo olemassa olevat koulukunnat sekä venäläisyyden ”eurooppalaisen” ja ”slaavilaisen” identiteetin. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, minkälainen on Vladimir Putinin operationaalinen koodi ja mitä voimme päätellä siitä. Onko Vladimir Putinin operationaalinen koodi muuttunut presidenttikausien aikana? Jos muutosta on havaittavissa niin minkälaista? Mikä on Vladimir Putinin puheiden perusteella muodostunut ulkopoliittinen viitekehys ja onko se muuttunut presidenttikausien aikana? Lisäksi pohdin operationaalisen koodin analyysin luetettavuutta tutkimusmenetelmänä. Tutkielmani tulosten valossa Vladimir Putinin operationaalinen koodi ei ole juurikaan muuttunut hänen presidenttikausiensa aikana, vaikka hänen ulkopoliittisessa viitekehyksessä on tapahtunut selkeitä muutoksia. Ulkopoliittinen viitekehys on siirtynyt presidenttikausien aikana selkeästi pois eurooppalaisuudesta takaisin mm. Stalinin ja Brezhnevin harjoittamaan ulkopolitiikkaan. Tämä antaa aihetta suhtautua kriittisesti operationaalisen koodin analyysiin tutkimusmenetelmänä.