CKD 4-5 vaiheen predialyysipotilaiden päivystyskäyntien ja hospitalisaatioiden ennustaminen ja riskitekijät yhden vuoden aikana – retrospektiivinen seurantatutkimus - Selenius, Henri (My University, 2026)
Krooninen munuaisten vajaatoiminta (CKD) on yleinen ja lisääntyvä kansanterveysongelma, jonka keskeisiä riskitekijöitä ovat diabetes, verenpainetauti ja korkea ikä. CKD:n liittyy merkittävää sairastavuutta, kuolleisuutta ja terveydenhuollon kuormitusta. Erityisesti CKD4–5 vaiheen potilaat ovat usein monisairaita, mikä lisää päivystyskäyntien ja sairaalahoitojen tarvetta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää CKD vaiheen 4–5 predialyysipotilaiden päivystyskäyntien ja sairaalahoitojaksojen ilmaantuvuutta sekä niihin liittyviä riskitekijöitä yhden vuoden seurannassa. Tutkimus toteutettiin retrospektiivisena kohorttitutkimuksena TYKS Munuaiskeskuksen predialyysipoliklinikan potilailla, joiden ensikäynti klinikalla oli vuosina 2017–2019. Kohortti muodostettiin teettämällä tietohaku kliinisen tietopalvelun kautta. Aineiston koko (n) oli 295. Kontrollikäynnistä potilaan tapahtumia ja laboratorioarvoja seurattiin vuoden ajan. Tapahtumista seurattiin potilaan päivystyskäyntejä, sairaalahoitojaksoja ja niiden pituutta, dialyysin aloitusajankohtaa ja -muotoa sekä kuolleisuutta. Seurannan aikana 54,2 % potilaista kävi päivystyksessä ja 64,7 % joutui sairaalahoitoon. Päivystyskäyntien riskitekijöiksi tunnistettiin sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, eteisvärinä, diabetes, ASO-tauti ja aiempi aivohalvaus. Sairaalahoidon riskiä nostivat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta, ASO-tauti ja aiempi aivohalvaus. Korkea riski todettiin potilailla, jotka sairastivat sepelvaltimotauti ja sydämen vajaatoimintaa. Näistä potilaista 80 % oli käynyt päivystyksessä ja sairaalahoitoa oli myös saanut 80 %. Sairaalahoidon pituuteen vaikutti ainoastaan sydämen vajaatoiminta. Tulokset osoittavat, että CKD4-5 vaiheen potilailla on runsaasti päivystyskäyntejä ja sairaalahoitojaksoja. Potilaiden varhainen tunnistaminen ja hoidon optimointi on tässä ryhmässä tärkeää, sillä ne voivat parantaa potilaan ennustetta ja vähentää päivystyskäyntejä ja sairaalahoitojaksoja.
Keywords: Krooninen munuaisten vajaatoiminta (CKD); predialyysi; päivystyskäynnit; sairaalahoitojaksot