Rock-musiikin vaikutus kuuntelijan identiteettiin - Haavisto, Matilda (My University, 2025)
Keskityn tutkielmassani rock-musiikin vaikutukseen yksilön ja yhteisön näkökulmasta. Tutkimukseni keskittyy 1960-, 1970- ja 1980-luvun rock-musiikkiin ja kyseisten aikakausien musiikin ”skeneen”. ”Skene” on slangisana, joka tarkoittaa alakulttuuripiiriä, esimerkiksi tässä tapauksessa musiikki- ja muotipiiriä. Tutkielmani keskittyy nykypäivän Suomeen ja ympäröivään maailmaan, jossa 1960-, 1970- ja 1980-luvun rock ’n roll tunnetaan retro- ja vintage-musiikkina sekä -piirinä. Vintage-yhteisö on tutkimuksessani suuressa osassa, ja pyrin sitä tutkimalla selvittämään rock-musiikin roolia yksilön ja yhteisön jokapäiväisessä elämässä ja siinä, miten se lopulta näkyy kuuntelijan identiteetissä. Tutkin identiteettiä etenkin pukeutumisen ja elämäntyylin näkökulmasta, jotta saisin hyvän kuvan siitä, millaisena rock-musiikki esiintyy kuuntelijan elämässä ja arjessa. Tutkin siis musiikin roolia kuuntelijan jokapäiväisessä elämässä ja pyrin löytämään musiikin yhteyksiä ihmiseen sosiaalisten ja henkilökohtaisten siteiden kautta. Aineistoni koostuu tutkimuskirjallisuudesta ja kolmesta haastattelusta, jotka suoritan sekä kasvotusten että internetin välityksellä välimatkojen takia. Suoritan haastattelut muun muassa vintage-yhteisön jäsenillä, ja pyrin haastattelujen avulla saamaan kokonaisvaltaista kuvaa rock-musiikin roolista haastateltavien elämissä, tutkien sitä miten kyseinen genre näkyy osana heidän identiteettiään. Haluan tutkimuksellani lisätä tietoa musiikin kyvystä vaikuttaa kuuntelijaan sekä sosiaalisella että yksilöllisellä tavalla, ja nostaa esiin kysymyksiä liittyen musiikin voimaan ja vaikuttamisen eri ulottuvuuksiin.
Keywords: Identiteetti, rock, skene, tyyli, fanitus, elämäntyyli, yhteisö