”Kyse ei ole vain siitä, voimmeko vielä joskus matkata Venäjälle, vaan myös siitä, haluammeko.” : Itärajan sulun vaikutukset Karjalan Liiton pitäjäseurojen toimintaan - Pitkänen, Emilia (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastelen, miten itärajan sulku on vaikuttanut Karjalan Liiton pitäjäseurojen toimintaan. Tutkielma pohjautuu kyselyyn, johon pitäjäseurojen oli mahdollista vastata loppuvuonna 2025. Suomen ja Venäjän välinen raja suljettiin loppuvuonna 2023 rajaturvallisuuslakiin nojaten, kun rajalle saapui poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita. Pitä-jäseurojen matkailu loppui jo Venäjän hyökättyä Ukrainaan, eivätkä seurat ole pystyneet järjestämään virallista matkailua aineistonkeruuhetkellä reiluun kolmeen vuoteen. Tutkielman tavoitteena on nostaa esille, miten matkailun loppuminen on vaikuttanut pitäjäseuroissa toimiviin henkilöihin, jotka eivät suoraan asu raja-alueilla, vaan heillä on rajan taakse toisenlainen yhteys. Tutkielmani pääaineistona toimii kysely, jonka olin jakanut kolmeen osioon: pitäjäseuran tausta, Venäjä ja tulevaisuus. Kyselyn kysymysten vastausvaihtoehdot koostuivat avoimista vastauksista sekä monivalintavastauksista (kyllä, ei, en osaa sanoa sekä asteikosta 1–5). Kyselyyn vastasi yhteensä yhdeksäntoista pitäjäseuraa. Analysoin aineiston teemoittelemalla. Yhtensä näitä teemoja syntyi kolme ja ne ovat muistelun eri muodot, yhteistyö ja ystävyys sekä tietämättömyys ja epävarmuus tulevaisuudesta. Tutkielman keskeinen havainto on, että pitäjäseurat tahtoisivat palata matkaamaan luovutetuille alueille tietyin ehdoin, joista yleisin oli sodan loppuminen Ukrainassa. Lisäksi seurat olivat lisänneet toimintaansa Suomessa matkailun loputtua Venäjälle. Täten erilainen muistelu on ollut keskeisessä roolissa seurojen toiminnassa. Myös Venäjän poliittinen ilmapiiri herättää huolta venäläisistä tutuista ja yhteistyökumppaneista, joihin ei uskalleta olla enää yhteyksissä. Matkailun loppuminen Venäjällä ei ole pitäjäseurojen ainoa haaste, vaan haastetta seurojen jatkolle aiheuttaa myös ikääntyvä jäsenistö ja vaikeus saada nuoria mukaan toimintaan.
Keywords: raja-alueet; siirtoväki; matkailu