Liikearvon arvonalentumisen raportointi Suomessa vuosina 2019–2020 - Nieminen, Vesa (My University, 2022)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan liikearvon arvonalentumistestauksen tilinpäätösraportointia IFRS säädösten pohjalta. Osaksi tutkielmaa on otettu myös Covid-19 pandemian vaikutukset yritysten tilinpäätösraportointiin vuonna 2020. Tutkielman tavoite on muodostaa kuva siitä, miten yritykset ovat noudattaneet standardien vaatimuksia sekä miten Covid-19 vaikutti tilinpäätösraportointiin. Tutkimuksen teoriaosuus koostuu kahdesta eri kokonaisuudesta. Aluksi tarkastellaan liikearvon muodostumista ja sen arvonalentumistestausta käsitteellisellä tasolla. Toinen kokonaisuus koskee Covid-19 pandemian vaikutuksia tilinpäätösraportointiin. Siinä tuodaan esille IFRS standardien mukaiset vaatimukset koskien tilinpäätöksessä esitettäviä tietoja liittyen liikearvoon ja arvonalentumistestaukseen. Lopuksi tuodaan esille vielä eli viranomaistahojen suosituksia liittyen arvonalentumistestauksen raportointi vuoden 2020 osalta. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jonka aineisto on kerätty viiden yrityksen vuosien 2019 ja 2020 tilinpäätöksistä. Tilinpäätöksistä saatua aineistoa on analysoitu laadullisen sisällönanalyysin avulla. Analyysi on tehty pohjautuen IFRS standardien määräyksiin tilinpäätöksissä esitettävistä tiedoista. Tutkielman tulokset kertovat, että yritysten välisessä liikearvon arvonalentumistestauksen tilinpäätösraportoinnissa on suuria erovaisuuksia eri yritysten välillä. Keskeiset erot koskevat raportoinnin laajuutta. Toiset yritykset ovat raportoinnissaan paljon yksityiskohtaisempia kuin toiset. Yksikään yritys ei tuonut kaikkia standardien edellyttämiä asioita esille raportoinnissaan ja osa esille tuoduista asioista oli puutteellisesti esitetty. Covid-19 pandemian osalta ei ollut havaittavissa, että se olisi merkittävästi vaikuttanut arvonalentumistestauksen raportointiin. Pandemian mahdollisista vaikutuksista arvonalentumistestauksen osalta mainittiin vain lyhyesti ja yleisellä tasolla tai sitten vaikutuksista ei mainittu ollenkaan raportoinnissa.
Keywords: arvonalentumistestaus, IAS 36, liikearvo, Covid-19, IFRS 3