Syövästä selviytymisen taakka ja muutoskohteet hoidon palveluketjussa potilaskohtaisen taakan vähentämiseksi - Vihinen, Helmi (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee syöpään sairastumisesta ja sen hoidoista aiheutuvaa hoitotaakkaa potilaalle, sekä tunnistaa muutoskohteita hoidon palveluketjussa taakan pienentämiseksi. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä ja syöpähoidot ovat murroksessa. Väestö ikääntyy, resurssit ovat rajalliset ja syövänhoitoon kehitetään yhä yksilöidympiä ratkaisuja. Syöpähoidon palveluketjut ovat monimutkaisia ja lukuisat hoitoportaat vaativat korkeaa ammattitaitoa ja palveluiden yksilöintiä. Palveluketjujen kaksisuuntaisuus pakottaa potilaan osallistumaan palvelun tuotantoon, mikä on potilaalle raskaita fyysisesti, taloudellisesti ja henkisesti. Hoitojen vaikuttavuutta mitataan usein vain kustannusvaikuttavuuden kautta, minkä myötä potilaan subjektiivinen kokemus hoidon laadusta ja sen vaikutuksista jää selvittämättä. Empiirisessä osuudessa potilaille aiheutuvaa hoitotaakkaa tutkittiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla, jotta taakan kokemuksesta saatiin subjektiivinen kuvaus. Analyysin tueksi muodostettiin logiikkamalli, joka kuvaa syöpähoidon palveluketjua ja sen muodostamaa arvoa ja vaikuttavuutta palveluiden kautta. Potilas joutuu osallistumaan hoidon palveluketjuun saavuttaakseen hoidoilleen vaikuttavuutta ja arvoa, mutta tämä aiheuttaa potilaalle myös moniulotteista taakkaa. Haastatteluiden tulokset potilaiden kokemasta taakasta vahvistavat aiempia tutkimustuloksia. Johtopäätöksinä voidaan todeta, että potilaat kokevat syöpähoidoista taloudellista, fyysistä ja henkistä taakkaa. Tutkimuksessa ilmeni myös konkreettisia kehityskohteita hoitopolun varrelta. Helposti saatavilla oleva keskusteluyhteys auttaa potilasta tuomaan ilmi kokemaansa taakkaa ja sen vaikutuksia hoitoihin, mikä auttaa kokonaisvaltaisen tuen antamisessa potilaalle hoitoketjun edetessä. Mahdollisuudet yksilöllisiin ratkaisuihin ja muutoksiin hoitoketjun edetessä parantavat potilaan elämänlaatua ja voivat vaikuttaa positiivisesti hoitotuloksiin.
Keywords: syöpähoidot, palveluketjut, hoitopolku, hoitotaakka