Työsopimuslain 3:5 §:n mukaiset kilpailukieltosopimukset - sopimusten pätevyys yritysjärjestelyissä - Lehtola, Janni (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkielma tarkastelee TSL 3:5 §:n mukaisia kilpailukieltosopimuksia sekä niiden pätevyyttä yritysjärjestelyissä. Tutkimusmetodi on oikeusdogmaattinen ja pääasiallisena lähdeaineistona käytetään kansallista lainsäädäntöä, etenkin työsopimuslakia sekä aihetta koskevaa oikeuskirjallisuutta. Tutkielmassa selvitetään TSL 3:5 §:n mukaisten kilpailukieltosopimusten määritelmä sekä tarkastellaan kilpailukieltosopimusten solmimisen edellytyksiä. Koska kilpailukieltosopimus on työsopimussidonnainen, erilaiset muutokset työsuhteen kestäessä vaikuttavat kilpailukieltosopimusten pätevyyteen. Tutkielma pyrkii selkeyttämään kuinka erilaiset yritysjärjestelyt vaikuttavat kilpailukieltosopimusten pätevyyteen. Tarkastelun kohteena on yritysjärjestelyiden osalta liikkeen luovutus, konkurssi, yrityssaneeraus, työntekijän ylempiin tai toisiin tehtäviin siirtäminen sekä työnantajan työsopimuksen ehtojen yksipuolinen muuttaminen. Pääsääntöisesti kilpailukieltosopimus sitoo edelleen normaalisti yritysjärjestelyn jälkeenkin, jos sen yleiset edellytykset ovat voimassa ja mikäli sopimuksen alkuperäinen sanamuoto vastaa muuttunutta tilannetta. Koska yritysjärjestelyjä on hyvin monenlaisia, ei ole helppo arvioida yritysjärjestelyjen vaikutuksia kilpailukieltosopimusten asemaan, etenkään kun oikeuskäytäntö tämän suhteen on hyvin niukkaa. Kilpailukieltosopimuksia arvioidaan aina tapauskohtaisesti kokonaisuus huomioiden, jonka vuoksi tutkielma antaa vain lähtökohdat kyseisten yritysjärjestelyjen vaikutuksista TSL 3:5 §:n mukaisten kilpailukieltosopimusten pätevyysarviointiin.