Anonyymi loppukäyttäjä sosiaalisen median yritysten vastuullisessa liiketoiminnassa - Aalto, Aleksi (My University, 2025)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa, miten sosiaalisesti vastuullista liiketoimintaa voidaan harjoittaa niiden yritysten toimesta, jotka kehittävän sosiaalisen median alustoja. Erityisesti anonyymiys ja sen tuomat mahdollisuudet ja haitat olivat tutkimuksen keskiössä. Tavoitteena oli selvittää, miten sosiaalisen median yritys voi toteuttaa sosiaalisesti vastuullista liiketoimintaa, tutkia anonyymiyden ja sosiaalisen median historiaa vastuullisuusnäkökulman kautta ja tarkastella anonyymiyden erilaisia etuja ja haittoja loppukäyttäjille ja sosiaalisen median alustoja luoville yrityksille. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena painottuen vastuullisen liiketoiminnan artikkeleihin. Tuloksista kävi ilmi, että sosiaalisessa mediassa sosiaalinen vastuu nojaa kolmeen peruspilariin: turvallisuus, yksityisyys ja anonyymiys. Tämän lisäksi sosiaalisen median alustoja saatetaan käyttää työkaluna muiden yritysten vastuullisuustyössä. Lisäksi selvisi, että anonyymiys on kehittynyt ihmisten tarpeiden mukaan suojaamaan identiteettiä erinäisiltä ennakkoluuloilta ja mahdollistamaan lainkin vaatimaa vapaan ilmaisun ilmapiiriä. Sosiaalinen media on kehittynyt Web 2.0:n aikana uusiin sfääreihin, tuoden uudenlaisia etuja ja ongelmia ratkottavaksi. Tulevaisuuden näkymät tuovat loppukäyttäjille lisää mahdollisuuksia oman datan hallinnointiin. Suuressa kuvassa anonyymiys tuo loppukäyttäjille mukanaan valtavan määrän vapauksia vähentäen vastuuta, mikä heijastuu haasteina sosiaalisen median yrityksille ja laajemmin koko yhteiskunnalle.
Keywords: anonymiteetti, pseudonyymi, vastuullinen liiketoiminta, sosiaalinen vastuu, sosiaalinen media, yksityisyys, web 2.0, web 3.0, CSR