Lohkoketjun implementointi toimitusketjuun ja sen hyödyt : yksittäistapauksen tutkimus elintarviketeollisuudessa - Lappalainen, Kennet (My University, 2021)
Lohkoketjuteknologia on suosittu aihe akateemisessa kirjallisuudessa ja viimeisten vuosien aikana siitä on kiinnostuttu myös toimitusketjujen johtamisen parissa. Sitä on usein kuvailtu merkittävimpänä informaatioteknologisena innovaationa sitten internetin. Lohkoketjuteknologian avulla voidaan siirtää tiedon lisäksi arvoa ja siksi sillä nähdään olevan suuri potentiaali toimitusketjujen johtamisessa. Kirjallisuuden löydökset viittaavat siihen, että sillä voidaan ratkoa toimitusketjujen haasteita elintarviketeollisuudessa ja yleisesti toimitusketjuissa. Toistaiseksi ei ole kattavaa lohkoketjujen implementoinnin mallia, koska käyttötapauksia on hyvin rajallisesti. Jatkuvasti on havaittavissa uusia pilotteja ja pohdintoja lohkoketjujen hyödyntämiseksi toimitusketjuissa. Siksi on tarpeellista tutkia nykyistä kirjallisuutta ja muodostaa kokonaisvaltainen käsitys lohkoketjujen implementoinnin mallien maturiteetista. Olemassa olevia malleja peilataan tutkimuksen kohteena olevan elintarviketeollisuuden toimitusketjun lohkoketjuimplementointiin. Tämä tutkimus on yksittäistapauksen tutkimus elintarvikkeiden toimitusketjussa hyödynnettävästä lohkoketjusta. Tutkimuksessa selvitettiin mitä hyötyjä ja haasteita lohkoketjusta on toimitusketjulle ja miten lohkoketju implementoidaan toimitusketjuun. Lopuksi arvioitiin, että onko hyödyt skaalattavissa laajempaan käyttöön toimitusketjuissa. Tutkimus osoittaa, että lohkoketjun avulla on mahdollista tehdä toimitusketjusta läpinäkyvä ja jäljitettävä. Lohkoketjujen implementointi on maturiteetiltaan niin nuori, ettei tämän tutkimuksen perusteella voida rakentaa kattavaa implementoinnin mallia. Keskeinen havainto implementoinnin haasteista oli se, että ihmisten vajaa ymmärrys lohkoketjuista ja nuoren teknologian standardien puute hidastavat toistaiseksi teknologian hyödyntämistä.
Keywords: lohkoketju, implementointi, toimitusketju, elintarviketeollisuus