Kansainvälisestä Ranskasta kansalliseen Suomeen: Kuvaajat Charlie Bauer ja Marius Raichi 1930-luvulla Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden palveluksessa - Pantet, Aymeric (Lähikuva-yhdistys ry, 2026)
Artikkelissa tarkastellaan Marius Raichin ja Charlie Bauerin ammatillisia uria keskittymällä heidän vaikutukseensa suomalaisessa elokuvateollisuudessa. Analyysi perustuu arkistoaineistoihin, jotka tarjoavat vihjeitä heidän koulutustaustastaan ja työelämästään. Artikkeli keskittyy Raichin ja Bauerin työtehtäviin ja työehtoihin suomalaisessa elokuvateollisuudessa sekä erityisesti heidän vaikutukseensa Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden tuotannoissa.
Raichin ja Bauerin ura alkoi Ranskan kansainvälisessä elokuvateollisuudessa, jossa he saivat koulutuksensa. Vuosina 1937 ja 1938 he muuttivat Suomeen, missä he työskentelivät Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden studioilla. Raichin ja Bauerin työtä tarkastellaan osana laajempaa kontekstia, jossa he vaikuttivat elokuvailmaisun kehittymiseen Suomessa.
Tämä tulkinta avaa uusia näkökulmia siihen, miten ulkomaalaiset ammattilaiset ovat vaikuttaneet suomalaiseen elokuvaan ja sen kehitykseen, ja korostaa kansainvälisten tekijöiden merkitystä kansallisen elokuvan muotoutumisessa.