Kirjallisuuden vaikutus tunnekasvatuksessa : Tarkastelussa lastenkirjasarja Ryhmä Haun sisältämät myötätunnon elementit - Koivisto, Kerttu (My University, 2024)
Ihminen oppii sosiaalisen oppimisen keinoin arvoja ja käyttäytymismalleja. Sosiaalisessa oppimisessa ihminen havainnoi ja jäljittelee malleina toimivia toisia ihmisiä. Mallit voivat olla myös symbolisia malleja, kuten kirjat tai sosiaalinen media. Suosittuun Ryhmä Hau -animaatiosarjaan perustuvat lastenkirjat innostavat lapsia kirjojen pariin. Ryhmä Hau voi muiden kirjojen tavoin ohjata lasten käyttäytymistä ja arvojen muodostumista. Tässä tutkimuksessa selvitin, sisältävätkö Ryhmä Hau -kirjat myötätuntotekoja. Arvioin myötätuntotekojen esiintymistä sen perusteella, kuvataanko kirjoissa myötätunnon elementtejä: toisen mielipahan huomaamista, reflektiota myötätunnon ansaitsemisesta, empaattisen huolen kokeminen toista kohtaan, halua auttaa toista ja konkreettisia myötätuntotekoja, joilla lievitetään mielipahaa. Vertasin havaintojani myös prososiaaliseen käytökseen. Myötätuntoteot ja prososiaalinen käytös ovat toisilleen läheisiä, mutta tarkoittavat eri asioita. Prososiaalisella käyttäytymisellä tarkoitetaan kaikkia toisen hyväksi tehtyjä tekoja, olivatpa ne altruistisia tai tekijän omaa etua edistäviä. Myötätunto on aina altruistista, mutta prososiaalinen käytös voi olla keino tavoitella omaa etua. Tutkimuksessani tarkastelin myös, millaisia ovat kirjoissa kuvatut myötätunnon kohteet. Ihminen useimmiten osoittaa empatiaa itselle läheisille ja merkityksellisille henkilöille, mutta harvemmin lähipiirinsä ulkopuolisille ja itsestä eroaville henkilöille. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, jonka tutkimuksellinen perusta ja teoreettinen kehys on rakentunut mukaillen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmää. Käytin aineiston analyysimenetelmänä sisällönanalyysiä. Sitä varten laadin tutkimuksen teoriataustaan perustuvia luokkia, joiden avulla arvioin myötätuntotekojen esiintymistä aineistossa. Lopuksi laskin, montako kertaa kukin luokka esiintyy aineistossa. Tutkimuksessa selvisi, että Ryhmä Hau -kirjoissa kuvataan myötätuntotekoja ja myötätunnon elementtejä sekä prososiaalista käytöstä. Lisäksi selvisi, että Ryhmä Hau -kirjoissa auttamisen kohteena on yleensä auttajalle itselleen läheinen ja merkityksellinen hahmo. Aineistossa oli myös esimerkkejä, joissa ilkeää hahmoa autetaan tai pelastetaan pulasta. Tällaisia esimerkkejä on kuitenkin selkeästi vähemmän. Lisäksi tutkimuksessa nousi esiin, että Ryhmä Hau -kirjat antavat esimerkkiä sekä yksilön itse tekemistä että yhteisöllisesti tehdyistä myötätuntoteoista tai prososiaalisista teoista. Tutkimuksen tulosten perusteella totean, että Ryhmä Hau -kirjat sopivat tavoitteelliseen opetukseen havainnollistamaan lapsille myötätuntotekoja.
Keywords: ekososiaalinen sivistys, empatia, myötätuntoteko, prososiaalinen käytös, mallioppiminen, sijaisoppiminen, Ryhmä Hau, varhaiskasvatus