Siirtomaavallan lopun alku Palestiinassa : Iso-Britannian parlamentissa käydyt kaksi suurta debattia Palestiinasta vuosina 1936 ja 1937 arabikapinoiden aikana - Hedback, Oskari (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on Iso-Britannian alahuoneessa käydyt kaksi suurta debattia Palestiinasta vuosina 1936 ja 1937 arabikapinoiden aikana. Tutkielmassa tutkitaan sitä, minkälaista keskustelua näissä kahdessa parlamentin alahuoneen debatissa käytiin Palestiinasta. Tutkimuksessa selvitetään sitä, minkälaista keskustelua Palestiinan tilanteesta ja Iso-Britannian siirtomaavallasta Palestiinassa käytiin. Näiden kahden pääasiallisen tutkimuskysymyksen ohella tarkastellaan sitä, minkälaista kehitystä näissä diskursseissa tapahtui vuosien välillä sekä sitä, minkälaista vaikutusta vuonna 1937 julkaistulla Peelin komitean raportilla oli näihin diskursseihin. Tutkimuksen pääasiallisena alkuperäisaineistona toimivat viralliset pöytäkirjat 19. kesäkuuta 1936 ja 21. heinäkuuta 1937 käydyistä Palestiina debateista sekä 7. heinäkuuta 1937 julkaistu Peelin komitean raportti. Tutkimustyypiltään tutkielma on laadullista tutkimusta. Alkuperäisaineiston analysoinnissa ja diskurssien muutoksen tarkastelussa käytettiin diskurssianalyysin ja lähilukemisen analysointimenetelmiä. Tutkielman keskeiset tutkimustulokset ovat, että keskustelu Palestiinan tilanteesta ja Iso-Britannian siirtomaavallasta oli kahtia jakautunutta. Debatteihin osaa ottaneet edustajat pystyttiin jakamaan kahteen ryhmään, sionistiedustajiin ja kriittisiin edustajiin. Sionistiedustajat tukivat Iso-Britannian siirtomaavaltaa ja pyrkivät oikeuttamaan sitä puheenvuorojensa aikana esimerkiksi taloudellisin perustein. Sionistiedustajat tuomitsivat arabikapinat ja pyrkivät puheenvuoroissaan delegitimoimaan arabien itsemääräämisoikeutta. Kriittiset edustajat kritisoivat Iso-Britannian siirtomaavaltaa ja sitä, miten ja millä perustein sionistiedustajat perustelivat sen oikeuttamista. Kriittiset edustajat näkivät, että arabeilla oli itsemääräämisoikeus ja perustelivat tämän puolesta puheenvuorojensa aikana. Peelin komitean raportilla ja etenkin siinä ehdotetulla Palestiinan jakosuunnitelmalla huomattiin olleen vaikutusta käytyihin keskusteluihin. Sionistiedustajien käyttämissä siirtomaavallan oikeuttamisen perusteluissa tapahtui muutoksia, mutta Palestiinan siirtomaavaltaan suhtautuminen pysyi suhteellisen samana kuin aiemmassa debatissa. Sionistiedustajat tuomitsivat jakosuunnitelman ja sen toteuttamisen. Kriittiset edustajat tukivat jakosuunnitelman toteuttamista, siirtomaavallan päättämistä ja perustelivat arabien itsemääräämisoikeuden puolesta.
Keywords: Palestiina, arabikapinat, itsemääräämisoikeus, delegitimointi, Iso-Britannia, siirtomaavalta, oikeutus