Suun levyepiteelidysplasian seuranta - Jakobsson, Kristina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Suun levyepiteelidysplasia on solutason epäedullinen muutos suun limakalvon epiteelissä. Se on myös levyepiteelikarsinooman riskitekijä. Dysplasiat poistetaan kirurgisesti, jotta muutos tulee kauttaaltaan tutkituksi, mutta muutoksen kirurginen poistaminen ei vähennä pahanlaatuistumisen riskiä. Tämän vuoksi suun dysplastista muutosta on seurattava. Ei ole kuitenkaan olemassa kansallista tai kansainvälistä ohjeistusta suun epiteelidysplasian seuranta-aikataululle. Tämän syventävän työn tarkoituksena oli määritellä suun epiteelidysplasialle seuranta-aikataulu. Lähteenä käytettiin kansainvälistä ja vertaisarvioitua kirjallisuutta. Lisäksi lähetettiin kysely 14 kansainväliselle suusairauksien asiantuntijalle ja verrattiin suun epiteelidysplasian seurantaa kohdunkaulan dysplasian seurantaan. Kirjallisuudesta ei löytynyt suoraa vastausta suun levyepiteelidysplasian seuranta-ajalle. Kirjallisuudesta löytyneet seuranta-ajat toteutettiin pääasiassa 3-12 kuukauden intervalleissa. Kirjallisuudessa seuranta-aikaintervalli saatettiin perustaa ainoastaan muutoksen kliinisen näkymään tai kliinisen näkymän ja dysplasian vakavuusasteen yhdistelmään. Myös muutoksen kirurginen hoito vaikutti joissakin tapauksissa seuranta-aikataulun määrittämisessä. Suurin osa kyselyyn vastanneista asiantuntijoista perustivat seuranta-aikataulunsa osittain potilaan riskitekijöihin (tupakointi ja alkoholi) ja muutoksen kliiniseen näkymään. Vain yksi heistä määritteli seuranta-aikataulun ainoastaan koepalan dysplasian perusteella. Seuranta-aikaa määritettäessä dysplasian asteella vaikutti olevan merkitystä pahanlaatuistumisen riskiin ja näin ollen vakavampaa dysplasiaa pitää seurata lievempää tiheämmin. Seurantakäynnit voisivat olla vakavalle dysplasialle 2-3 kuukauden välein, kohtalaiselle 4 kuukauden välein ja lievälle 6 kuukauden välein. Seuranta-aikaa määritettäessä on kuitenkin huomioitava potilaan yksilölliset tekijät, kuten muutoksen koko ja kliininen näkymä sekä tupakointi ja alkoholin käyttö. Seurantaa tulisi jatkaa potilaan koko eliniän ajan, sillä poistettu muutos voi uusiutua ja muutoksen vakavuusaste voi pahentua pitkänkin ajan kuluttua.