Evaluating sustainable purchasing and supply management performance for a tier-1 company - Salminen, Juuso (My University, 2024)
Sustainable purchasing and supply management is a growing field both in academia and in companies. New legislation requires firms to mitigate, prevent and address adverse impacts in their supply chains which puts pressure on bigger firms to manage their supply chain’s sustainability performance. However, assessing sustainability performance in firm’s supply chain is complicated because of various factors. Therefore, a detailed tool for assessing sustainability performance in a firm’s supply chain is needed to help purchasing and supply chain functions to enable firms to work more sustainably, especially the case company in this thesis. Pressures from legislation and customers push tier-1 suppliers to adopt sustainability practices into their own operations and further to the supply chain. Low efforts on adopting a due diligence process plays a big role in why sustainability has been difficult to adopt in purchasing functions. The European Union’s new directive on corporate sustainability due diligence requires bigger companies to conduct due diligence in their supply chains by the end of 2020s. Practices of conducting due diligence have been shown to vary widely and their effectiveness is not set in stone. This thesis will tackle this problem by bridging the gap between legislative requirements and academic best-practices to build a maturity model on the due diligence process. Maturity models have been shown to be a good tool to both evaluate organizational performance and improve it. The study utilizes a constructive research approach in which a maturity model based on scientific literature is validated by an expert interview. The study created five levels of maturity ranging from “Unaware and uncertain” to “Leadership and certainty”. The model’s six dimensions are structured by a due diligence process made by OECD and subdimensions are both from the academic literature and OECD’s due diligence process. This in turn creates both a valid maturity model and one that can enable companies to build competencies to comply with the CSDDD. The result of the study was a validated maturity model that can enable the case company to measure its sustainable PSM performance and give the top management a critical view on the organizational competence of the firm. With proper knowledge, resources and cooperation with relevant stakeholders, the maturity model can enable the company to build its competencies to a level of sustainability leaders.

Kestävä hankinta ja toimitusketjun hallinta ovat kasvava ala tutkimuksessa ja yrityksissä. Uusi lainsäädäntö edellyttää yrityksiä lieventämään, ennaltaehkäisemään ja käsittelemään haitallisia vaikutuksia toimitusketjuissaan, mikä asettaa paineita suuremmille yrityksille hallita toimitusketjunsa kestävyyttä. Kuitenkin kestävyysarvioinnin suorittaminen yrityksen toimitusketjussa on monimutkaista erilaisten tekijöiden vuoksi. Siksi tarvitaan yksityiskohtainen työkalu kestävyyden arvioimiseksi yrityksen toimitusketjussa auttamaan ja mahdollistamaan hankinta- ja toimitusketjun toimintoja auttamaan yrityksiä työskentelemään kestävämmin, ja erityisesti tämän tutkielman tapausyritystä. Lainsäädännön ja asiakkaiden paineet ajavat ensimmäisen tason toimittajia omaksumaan kestävyyskäytäntöjä omaan toimintaansa ja siitä yhä edelleen toimitusketjuun. Vähäiset ponnistelut due diligence -prosessin omaksumisessa ovat suuri syy siihen, miksi hankinnan on ollut vaikeaa omaksua kestävän kehityksen vaatimuksia. Euroopan unionin uusi direktiivi yritysten huolellisuusvelvoitteesta vaatii suurempia yrityksiä suorittamaan due diligence -toimia toimitusketjuissaan 2020-luvun loppuun mennessä. Due diligence:n suorittamisen käytännöt ovat osoittautuneet vaihteleviksi ja niiden tehokkuus ei ole ollut itsestään selvää. Tämä opinnäytetyö käsittelee tätä ongelmaa yhdistämällä lainsäädännöllisiä vaatimuksia ja akateemisesti parhaaksi koettuja käytäntöjä rakentaakseen kypsyysmallin due diligence -prosessille. Kypsyysmallit ovat osoittautuneet hyväksi työkaluksi sekä organisaation suorituskyvyn arvioimisessa että parantamisessa. Tutkimus hyödyntää konstruktiivista tutkimuslähestymistapaa, jossa tieteelliseen kirjallisuuteen perustuva kypsyysmalli validoidaan asiantuntijahaastatteluilla. Tutkimus loi viisi kypsyyden tasoa "Tietämätön ja epävarma" ja "Johtajuus ja varmuus" välillä. Mallin kuusi ulottuvuutta on rakennettu OECD:n laatiman due diligence -prosessin mukaan ja alaulottuvuudet ovat peräisin sekä akateemisesta kirjallisuudesta että OECD:n due diligence -prosessista. Tämä puolestaan luo sekä pätevän kypsyysmallin että sellaisen, joka voi auttaa yrityksiä rakentamaan kyvykkyyksiä noudattaakseen EU:n huolellisuusvelvoitedirektiiviä. Tutkimuksen tuloksena syntyi validoitu kypsyysmalli, joka mahdollistaa kohdeyrityksen kestävän hankinta- ja toimitusketjun hallinnan suorituskyvyn mittaamisen ja tarjoaa ylimmälle johdolle kriittisen näkemyksen yrityksen organisaation osaamisen tasosta. Oikeilla tiedoilla, resursseilla ja olennaisten sidosryhmien yhteistyöllä kypsyysmalli voi auttaa yritystä kehittämään osaamistaan kestävän kehityksen johtajien tasolle.
Keywords: Sustainable purchasing and supply management, maturity model, due diligence, kestävän hankinnan ja toimitusketjujen hallinta, maturiteettimalli, due diligence