Eurooppalainen yritysvastuu – yritysvastuun oikeudellinen luonne nyt ja tulevaisuudessa - Forsblom, Camilla (My University, 2021)
Tutkielman tarkoitus on analysoida yritysvastuun oikeudellista luonnetta tämän päivän Euroopassa, sekä pohtia sitä, onko tämän päivän pääsääntöisesti vapaaehtoisuudelle perustuva yritysvastuusääntely riittävää, vai olisiko tarvetta entistä pakottavammalle sääntelylle. Tutkielmassa esitellään tämän päivän tärkeimmät yrityksien vastuullisuutta koskevat lainsäädäntökokonaisuudet kansainvälisellä tasolla, Euroopan unionin tasolla sekä kansallisella tasolla ja lainsäädäntökatsauksen pohjalta analysoidaan yritysvastuun oikeudellista statusta tänä päivänä, sekä pohditaan eurooppalaisen yritysvastuun tulevaisuutta. Tutkielman metodeina käytetään lainoppia sekä de lege ferenda metodia. Lisäksi tutkielmassa vertaillaan eri tasoisia lainsäädäntökokonaisuuksia sekä eri maiden oikeusjärjestelmiä keskenään. Tutkielman lähteinä käytetään oikeustieteellistä kirjallisuutta kuten asiantuntijakirjoituksia, artikkeleja ja lainsäädäntötutkimuksia, Euroopan unionin tuottamaa tutkimusmateriaalia sekä lainsäätämisdokumentteja, ja YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden julkaisemaa asiakirja-aineistoa. Tutkielma perustuu suurilta osin myös kansainvälisen tason, EU:n tason sekä kansallisen tason yritysvastuuta koskeville laeille ja suosituksille. Tutkielmassa havaitaan, että yritysvastuu on tänä päivänä hyvin monimuotoinen kokonaisuus, ja yritysvastuun oikeudellinen status on vaikeasti määriteltävissä joko vapaaehtoiseksi tai pakottavaksi. Kuitenkin selkeänä kehityssuuntana yritysvastuusääntelyn kentällä on havaittavissa entistä pakottavamman lainsäädännön lisääntyminen, mikä vaikuttaa olevan juuri oikea suunta, kun pohdinnassa otetaan huomioon sosiaaliset, ympäristölliset ja taloudelliset näkökohdat, sekä asiaa pohditaan niin yrityksien, sidosryhmien kuin suojeltavien oikeushyvien näkökulmista.
Keywords: yritysvastuu, yhteiskuntavastuu, vastuullisuus, huolellisuusvelvoite, due diligence, Euroopan unionin yritysvastuulaki