Katkaistu yhteys. Sähköherkkänä nyky-Suomessa. - Väisänen, Minttu (My University, 2017)
Pro gradu -tutkimus on kvalitatiivinen, tarinallinen tutkimus, jossa käsitellään sähköherkkien sairauskokemusta heidän kirjoittamiensa sairaustarinoiden valossa. Sähköherkkyyttä ei juurikaan ole tutkittu kokijan näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on tuoda esiin ja kuvata sähköherkkien sairauskokemuksia sekä luoda ymmärrystä siitä, mitä sähköherkkyys merkitsee sairastuneen ihmisen kokemuksen ja elämäntilanteen kokonaisuuden kannalta. Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan käyttää lääketieteellisen tiedon rinnalla sähköherkkiä tai muista ympäristöherkkyyksistä kärsiviä hoidettaessa. Lisäksi tutkimustieto jakaa analysoitua kokemustietoa sähköherkkyyttä potevalle ja perustietoa muille sähköherkkyyskokemuksesta kiinnostuneille. Tutkimusaineiston muodostavat keräämäni 19 sähköherkkyystarinaa. Tarinat ovat vapaamuotoisia ja -pituisia kirjoitelmia, joissa kertoja saa itse määritellä sisältöalueet, joita haluaa käsitellä sairauskokemukseensa liittyen. Tutkimuksen tarinallinen tarkastelu pohjautuu Arthur Frankin sairaustarinaluokitteluun. Analyysissa aineistoni sähköherkkyystarinat jakautuvat toiveikkaisiin ja toivottomiin sairaustarinoihin. Jäsennän sähköherkkien maailmankuvaa ja selitän, miksi he käyttäytyvät ja ymmärtävät asioita tavallaan ja miksi se on heidän näkökulmastaan rationaalista. Nostan sähköherkän syrjäytetyn kokemustiedon tutkimukseni keskeiseksi lähtökohdaksi. Tulkitsen sähköherkkyyttä myös kulttuuris-yhteiskunnallisena konstruktiona. Sähköherkkyys näyttäytyy tutkimusaineistossa myöhäismodernin riskiyhteiskunnan synnyttämänä monitahoisena ongelmana. Sairaus tulisi sähköherkän kohdalla nähdä yksilöllisenä prosessina, johon vaikuttavat monet ihmiseen ja hänen ympäristöönsä kerrostuneet seikat. Tutkimukseni synteesinä esitän ajatuksen sähköherkkyyden paikantumisesta monenlaisille rajoille. Tämä rajapinnoilla olo on sähköherkkyyskokemuksen kärsimystä tuottava ydin. Sähköherkkien moninaiset oireet ovat yksilöllisiä ja vaikeudeltaan eriasteisia, mutta sähköherkkyyskokemus koskettaa laajasti ihmisen elämänpiiriä vähentäen sairastuneen fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pahoinvoinnin eri osa-alueet nivoutuvat kiinteästi yhteen, aiheuttaen kokijalleen syvää kärsimystä.