"Siinä vaiheessa mulla on sit se lähiesimieshattu" : Turun yliopiston lähiesimiesten kokemukset esimiestyöstään, työhyvinvoinnista ja akateemisesta työstä - Luotonen, Liina (My University, 2020)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin Turun yliopiston opetus- ja tutkimushenkilökunnan lä-hiesimiehiä, heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään omasta positiostaan lähiesimiehenä sekä työhyvinvoinnista. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia esimiehen rooleja aineis-tosta on löydettävissä ja millaisena yliopiston lähiesimiehet kokevat työhyvinvoinnin. Tutkimukseen osallistui kymmenen lähiesimiestä, osallistujat olivat sekä naisia että miehiä eri tiedekunnista, jotka valikoituivat harkinnanvaraisella otannalla. Turun yli-opiston seitsemästä tiedekunnasta kaikki tiedekunnat eivät ole edustettuna tutkimuk-sessa. 3 Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelulla, puo-listrukturoidulla haastattelurungolla yksilöhaastatteluina. Aineisto analysoitiin laadulli-sella sisällönanalyysillä ja teemoittelulla. Analyysin perusteella rooleja löytyi kaksi, Matkalaskujen hyväksyjä ja Vertaistukija. Matkalaskujen hyväksyjä on hallinnollinen esimies, jolla on etäinen suhde alaisiin. Vertaistukija on henkilöjohtaja, jolla on lähei-nen suhde alaisiin. Tutkimustulokset osoittavat yliopistotyön olevan kuormittavaa, ja kuormitukselta suojaavia tekijöitä on työhyvinvointia heikentäviä asioita vähemmän. Kuormitusta aiheuttaa niin määrälliset kuin laadulliset tekijät. Esimiespositio on yksi tärkeä kuormituksen aiheuttaja.
Keywords: työhyvinvointi, esimiestyö, akateeminen organisaatio, yliopisto