Språkets betydelse för mäns attraktivitet : Kvinnors preferenser mellan finska och svenska i Finland - Teiksala, Olivia (My University, 2025)
Syftet med denna kandidatavhandling är att undersöka huruvida finländska kvinnor anser finsk- eller svenskspråkiga män som mer attraktiva, samt om deras preferens varierar beroende på ålder, modersmål, utbildning eller språkkompetens. Studien utreder också hur flyt och brytning påverkar männens attraktivitet och om det finns tydliga preferenser i olika landskap i Finland. Materialet utgörs av finska och svenska röstinspelningar från sju män med olika språkliga bakgrunder, inklusive en AI-genererad röst, samt en Webropol-enkät besvarad av totalt 860 hetero- och bisexuella finländska kvinnor. Undersökningen utgår från både kvantitativa och kvalitativa metoder. Undersökningens resultat visar att finskspråkiga kvinnor i allmänhet föredrar svenskspråkiga män, särskilt i yngre åldersgrupper. Denna preferens verkar vara tydligare i landskap med lägre inkomstnivåer, vilket antyder att svenskspråkighet möjligen associeras med högre social status. Samtidigt minskar preferensen för svenskspråkighet bland finskspråkiga kvinnor med hög kompetens i svenska, vilket indikerar att attraktionskraften i svenskspråkigheten kan vara kopplad till uppfattningen att svenska är talarens modersmål. En svensk brytning i finska uppfattas inte som attraktiv bland finskspråkiga kvinnor, medan svenskspråkiga kvinnor bedömer den som neutral. Svenskspråkiga kvinnor uppvisar en mycket stark preferens för svenska när accenten är finlandssvensk. Studien visar också att talflyt har större betydelse än uttal för svenskspråkiga kvinnor, vilket kan tyda på att flyt i språket uppfattas som en signal om intelligens. Emellertid reagerar finskspråkiga kvinnor med hög kunskap i svenska starkare på uttalsfel än på nedsatt talflyt i svenska. Studien bekräftar tidigare forskningsresultat om att kvinnors krav på partners kvalitet minskar med åldern. Detta mönster återfinns även när bedömningen baseras enbart på rösten. Betyget för röstklippen ökade generellt med åldern, med undantag för de svenska röstklippen inom den äldsta informantgruppen. Skillnaderna var särskilt tydliga för män med åldrade röster, vilket antyder att kvinnor tenderar att föredra partners närmare sin egen ålder i stället för mycket äldre eller yngre. Denna studie bidrar till tillämpningen av evolutionspsykologi inom lingvistisk forskning. Den är den första i sitt slag som jämför finska och svenska ur detta perspektiv. Studien belyser hur språkliga och sociokulturella faktorer kan påverka partnerpreferenser i en tvåspråkig kontext samt bidrar till forskningen om språkets roll i social perception och attraktion.
Keywords: evolutionspsykologi, sociolingvistik, språk och attraktivitet, evolutionärt marknadsvärde, svenska i Finland