Kuningatar ilman kuningaskuntaa : Ruotsin kuningatar Kristiinan vallankäyttö hallitsijana ja kruunusta luopumisen jälkeen - Kankare, Ida-Sofia (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tutkia Ruotsin kuningatar Kristiinan vallankäyttöä hänen kirjoittamissaan kirjeissä. Tutkielmassa käsitellään Kristiinan kirjeitä, jotka on kirjoitettu hänen ollessa vielä Ruotsin kuningattarena sekä kruunusta luopumisen jälkeen kirjoitettuja kirjeitä. Työni keskeisin tutkimuskysymys on, miten Kristiina käytti valtaa ja miten se näkyy hänen kirjeissään. Tutkielman aineisto koostuu eri 6 analysoitavasta kirjeestä ja tutkimuskirjallisuudesta mikä koostuu Kristiinasta kertovista yleisteoksista sekä yleisemmin aikaan liittyvistä teoksista missä käsitellään eliittiin kuuluvan naisen mahdollisuuksia toimia ja vaikuttaa. Näiden lisäksi työssä hyödynnetään kirjeistä kertovaa metodikirjallisuutta ja vallan teoriaa käsittelevää teosta. Työn keskeisiä tutkimustuloksena on, että Kristiina pyrki käyttämään valtaa hänelle tärkeiden ihmisten kautta. Hän hyödynsi omassa vallantavoittelussaan henkilöitä, joilla itsellään oli valtaa. Kristiina piti kirjeitse yhteyttä näihin vallantavoittelun kannalta tärkeisiin ihmisiin.
Keywords: kirjeet, kuningatar Kristiina, Ruotsi, valta, 1600-luku