Kiina, Kenia ja Muuttuva Maailmanjärjestys : Geotaloudellinen Analyysi - Tervonen, Maria (My University, 2020)
Kansainvälisessä politiikassa valtiot käyttävät yhä useammin taloudellista valtaansa geostrategisten tavoitteidensa saavuttamiseen. Tutkijat ovat ryhtyneet viittaamaan ilmiöön termillä geotalous. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan geotalouden käsitettä ja analysoidaan Kiinan geotaloudellista vallankäyttöä tapaustutkimuksen avulla. Tutkimusmetodina toimii sisällönanalyysi. Tavoitteena on selkeyttää geotalouden määritelmää tarkastelemalla käsitteestä käytyä keskustelua ja vertaamalla geotaloudellista tutkimusta etenkin geopolitiikan ja kansainvälisen poliittisen talouden tutkimukseen. Tarkastelusta käy ilmi, että teoreettisen ja käsitteellisen selvyyden takaamiseksi geotaloutta ja geopolitiikkaa tulisi tutkia toisistaan erillisinä tutkimussuuntauksina. Lisäksi on tehtävä selvä ero geotaloudellisen ja taloudellisen vallankäytön välillä. Tapaustutkimuksen kohteena on Kiinan rahoittama rautatieprojekti Keniassa. Päämääränä on analysoida Kiinan geotaloudellista vallankäyttöä kahden keskeisen teeman avulla. Ensimmäisenä teemana on Kiinan käyttämässä retoriikassa usein toistuvien ”kaikkia hyödyttävän yhteistyön” ja ”molemminpuolisen hyödyn” edistäminen. Toisena teemana on Kiinan geotaloudellisen vallankäytön tarkastelu osana maailmanjärjestystä ja siinä tapahtuvaa muutosta. Ensimmäisen teeman tarkastelusta selviää, että ”yhteistyö, jossa kaikki voittavat” ja ”molemminpuolinen hyöty” ovat pelkkiä retorisia apukeinoja, joilla Kiina pyrkii tehostamaan positiivista geotaloudellista vallankäyttöään. Kiinan konkreettinen toiminta ei ole edistänyt kummankaan edellä mainitun tavoitteen toteutumista Kenian rautatieprojektin yhteydessä ja se on hyötynyt projektista enemmän kuin Kenia. Analyysistä käy kuitenkin ilmi, että syynä siihen, miksi kaikki Kenialle luvatut hyödyt eivät ole toteutuneet, on myös se, että maan poliittinen eliitti on ajanut projektin yhteydessä koko maan edun sijaan pääasiassa omaa etuaan. Toisen teeman käsittelystä selviää, että Kiina pyrkii geotaloudellisella vallankäytöllään, jossa Uudella silkkitie -hankkeella on tärkeä rooli, lisäämään omaa vaikutusvaltaansa sekä Afrikassa että muualla maailmassa. Uusi silkkitie -hanke on tärkeä osa Kiinan suunnitelmaa kansainvälisen järjestelmän uudistamiseksi ja sen ajaman ”yhteisen tulevaisuuden yhteisön” rakentamiseksi. Vaikka ”yhteisen tulevaisuuden yhteisö” ei vielä ole todellinen uhka nykyiselle maailmanjärjestykselle, on Kiinan ulkopoliittista toimintaa hyvä pitää silmällä. Tilanne voi muuttua varsinkin, jos Kiina saa suurimman osan asettamistaan tavoitteista realisoitua kansantasavallan 100-vuotispäivään mennessä.

In international relations states are using their economic power increasingly in order to achieve geostrategic goals. Researchers have begun referring to this kind of use of economic power as geoeconomics. This thesis examines the use and definition of the term geoeconomics and analyses China´s geoeconomic power projection with a case study. The subject of the case study is the standard gauge railway (SGR) project in Kenya financed by China. The research method used in the thesis is content analysis. The first objective of the thesis is to clarify the definition of geoeconomics by examining the theoretical discussion and comparing geoeconomics particularly with geopolitics and the study of international political economy. Based on the examination it becomes clear that geoeconomics and geopolitics should be studied separately in order to maintain theoretical and conceptual clarity. In addition, a distinct separation should be made between economic and geoeconomic use of national power. The second objective of this thesis is to analyse China´s geoeconomic power projection with two different themes. The first theme considers the promotion of “win-win cooperation” and “mutual benefit”, two concepts that are common for the rhetoric used by China. The second theme examines China´s geoeconomic power projection as a part of the changing world order. The analysis of the first theme reveals that “win-win cooperation” and “mutual benefit” are merely rhetoric tools used for increasing the effectiveness of China´s positive geoeconomic power projection. China´s concrete actions during Kenya´s SGR project have not contributed in the achievement of neither “win-win cooperation” nor “mutual benefit” and that is why China has benefitted more from the project than Kenya. However, the analysis also revealed that all the benefits promised for Kenya have not been realized because of the corruption and the inclination of Kenya´s political elite to pursue their own interests instead of the whole nation´s interests during the SGR project. The analysis of the second theme discloses that with the exercise of its geoeconomic power projection, in which the Belt and Road Initiative (BRI) has a major part to play, China aims to increase its influence not just in Africa but all over the world. The BRI is an integral component of China´s plan to revise the international order and a key element in building “the community with a shared future for mankind” which it advocates. Although, “the community with a shared future for mankind” doesn´t at the moment pose an actual threat to the current world order should China´s international activities be monitored closely. The situation can change in the future especially if China can realize most of its goals set for the 100th birthday of the People´s Republic.
Keywords: Kiina, Kenia, Afrikka, geotalous, geopolitiikka, maailmanjärjestys