Kotitalouksien terveysmenojen vaikutukset toimeentuloon Suomessa – Tiivistelmä WHO:n maaraportista - Tervola Jussi; Aaltonen Katri; Tallgren Fanny (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - THL, 2022)
Tutkimuksessa tarkastelemme terveydenhuollon palvelujen ja lääkkeiden käytöstä kotita-louksille aiheutuvaa maksutaakkaa Suomessa. Analyysit perustuvat Tilastokeskuksen ku-lutustutkimusaineistoihin vuosilta 2006, 2012 ja 2016 sekä kansainvälisiin tilastolähteisiin. Kotitalouksien maksutaakkaa mitataan suhteessa kotitalouksien maksukykyyn (katastro-faaliset terveysmenot) sekä suhteessa köyhyysrajaan (köyhdyttävät terveysmenot) käyt-täen Maailman terveysjärjestön (WHO) kehittämiä mittareita. Tuloksia verrataan muista Pohjoismaista ja Euroopan maista saatuihin tuloksiin. Lisäksi luomme katsauksen kansain-välisiin tilastoihin terveydenhuollon rahoituksesta ja tyydyttymättömistä palvelutarpeista.