Visuaalisen tarkkaavaisuuden kykyjen ja pelin tapahtumien vaikutus silmänliikkeisiin pelivideoita katsottaessa - Olli, Konstantin (My University, 2021)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millä tavalla visuaalisen tarkkaavaisuuden kyvyt ja erilaiset pelitilanteet vaikuttavat silmänliikkeisiin pelivideoita katseltaessa. Tutkimukseen valittiin henkilöitä, jotka eivät juuri olleet pelanneet videopelejä aikaisemmin (N=38). Tutkimuksen koehenkilöt valittiin pelaamista koskevan Webropol-kyselyn avulla. Kyselyä levitettiin Turun yliopiston sähköpostilistoilla ja siihen vastasi 199 henkilöä. Kyselyssä kartoitettiin sitä, kuinka paljon vastaajat keskimäärin pelaavat, sekä sitä, minkälaisista pelidynamiikoista he pitävät. Koehenkilöille näytettiin 6 minuuttia kestävä pelivideo Call of Duty: Modern Warfare 2 -pelistä, jonka aikana heidän silmänliikkeitänsä kuvattiin. Lisäksi koehenkilöiden visuaalisen tarkkaavaisuuden kykyjä mitattiin eri testeillä (attentional blink, visuaalinen haku, usean kohteen seuranta). Tulokset osoittivat, että pelitilanteet ja erot visuaalisen tarkkaavaisuuden taidoissa vaikuttivat silmänliikkeisiin pelivideoita katseltaessa. Hyvä kyky seurata useita liikkuvia kohteita oli yhteydessä pitempiin fiksaatioihin ja lyhyempiin sakkadeihin. Erot korostuivat pelitilanteissa, jotka olivat nopeatempoisia ja sisälsivät liikettä taustalla. Sen sijaan hyvä suoriutuminen attentional blink -ja visuaalisen haun tehtävässä oli yhteydessä suurempaan fiksaatioiden lukumäärään. Tulokset osoittavat, että pelivideoiden katsominen voi tuoda esille yksilöllisiä eroja videoiden katselutyylissä. Lisäksi tulokset osoittavat, että visuaalista tarkkaavaisuutta ei ole mielekästä tutkia yhtenä laajana kokonaisuutena, vaan se koostuu useista itsenäisistä osa-alueista, jotka vaikuttavat havaitsemiseen eri tavoin.
Keywords: visuaalinen tarkkaavaisuus, silmänliikkeet, videopelit, pelitilanteet, e-urheilu