Vihreän siirtymän vaikutukset varustamojen maahenkilöstön osaamistarpeisiin : Tarkastelussa Suomessa toimivat roro-, kontti- ja kuivarahtivarustamot - Teräväinen, Eetu (My University, 2025)
Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan yhteiskunnallista muutosta, jossa fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista ratkaisuista siirrytään kohti vähäpäästöisempiä ja kestävämpiä käytäntöjä. Vihreän siirtymän perimmäinen tarkoitus on hidastaa ja ehkäistä ilmastonmuutosta, ja sen merkittävimpänä ohjaajana onkin pidetty Pariisin ilmastosopimusta. Vihreä siirtymä on vaikuttanut ihmisten elämään kaikilla yhteiskunnan tasoilla, ja etenkin mittavia päästöjä tuottavilla toimialoilla. Merenkulkuala tuottaa maailman päästöistä noin kolme prosenttia, ja se joutuukin tänä päivänä toimimaan alati voimistuvien päästövähennystavoitteiden alaisuudessa. Kun sääntelyn vaikutukset varustamojen toimintaan myös voimistuvat vuosi vuodelta, kasvaa myös riittävän ja oikeanlaisen osaamisen merkitys. Tässä pro gradu -tutkimuksessa tarkastellaan vihreän siirtymän vaikutuksia Suomessa toimivien roro-, kontti- ja kuivarahtivarustamojen maahenkilöstön osaamistarpeisiin. Tutkimuksen kohteena ovat sekä käytännön muutokset osaamistarpeissa, että niistä aiheutuneiksi koetut hyödyt ja haasteet. Lisäksi tarkastellaan vihreän osaamisen ja sen kehittämisen koettua merkitystä. Tutkimuksessa pyritään saavuttamaan tuloksia vastaamalla tutkimuskysymykseen: Millä tavalla vihreän siirtymän vaikutukset osaamistarpeisiin ilmenevät Suomessa toimivien varustamojen maahenkilöstön keskuudessa? Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakennetaan vihreän siirtymän ja sen varustamotoimintaan kohdistuvien vaikutusten ympärille. Vihreä siirtymä ilmenee varustamotoiminnassa jatkuvasti lisääntyvien sääntelyvaatimusten kautta, ja alan yritysten tulee sitoutua sen edistämiseen entistä vahvemmin. Vihreän siirtymän toteuttamisen kannalta korvaamaton vihreä osaaminen nostaa merkitystään myös varustamon maahenkilöstön keskuudessa. Eri maatoimintojen perinteiset osaamistarpeet ovat jokseenkin esillä aiemmassa tutkimuksessa, mutta vihreän siirtymän myötä varustamokontekstissa tulee selvittää myös vihreän osaamisen tarpeita. Sekä vihreän siirtymän vaikutukset osaamistarpeisiin, että varustamojen maahenkilöstön osaamistarpeet ovat myös jääneet aiemmassa tutkimuksessa vähäiselle huomiolle. Tutkimus toteutettiin laadullisena monitapaustutkimuksena, jonka aineistonkeruumenetelmänä toimi yhdeksän puolistrukturoitua asiantuntijahaastattelua. Haastattelurunko rakennettiin aiemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Haastateltavat edustivat Suomessa toimivia roro-, kontti- ja kuivarahtivarustamoja sekä useita eri maatoimintoja niiden sisällä. Aineistoa analysoitiin teemoittelun, sekä within- ja cross-case-menetelmien avulla. Valittuja tutkimusmenetelmiä hyödyntämällä saatiin tuotua esiin vihreän siirtymän merkittävimpiä vaikutuksia varustamojen maahenkilöstön osaamistarpeisiin. Tuloksissa on uutuusarvoa, sillä aiemmin tutkimusta aiheesta ei ole ainakaan samankaltaisessa kontekstissa tehty. Vihreällä siirtymällä on ollut käytännön vaikutuksia kaikilla tutkimuksen teoriaviitekehyksessä määritellyillä varustamojen maahenkilöstön osaamistarpeiden osa-alueilla. Vihreän osaamisen merkitys on kasvanut erityisesti hallinnollisen, teknisen sekä pehmeän osaamisen alueilla. Empiirisesti kartoitettujen vihreiden, sekä teoriassa määriteltyjen perinteisten osaamistarpeiden pohjalta rakennettiin uusi, varustamojen maahenkilöstön vihreän osaamisen viitekehys. Osaamistarpeiden muutosten koettiin hyödyttäneen haastateltavia enimmäkseen henkilökohtaisen osaamisen kehittymisellä, mutta aiheutuneissa haasteissa nousivat esiin laaja osaamisen ja ymmärryksen puute toimialan laajuudella. Vihreää osaamista pidetään kuitenkin hyvin tärkeänä Suomessa toimivien varustamojen maahenkilöstön työssä tänä päivänä ja tulevaisuudessa, minkä takia alalla tulisi kiinnittää siihen aiempaa enemmän huomiota. Tutkimuksen tulokset antavat etenkin varustamojen maahenkilöstölle käytännön tietoa osaamisen osa-alueista, joita tulee jatkossa kehittää. Jatkotutkimuksessa tulisi tarkastella kuitenkin myös varustamojen merihenkilöstön osaamistarpeiden muutoksia, sillä erilaiset päästövähennyksiä mahdollistavat polttoaineet ja teknologiat ovat heidän työssään vielä vahvemmin läsnä.
Keywords: vihreä siirtymä, varustamo, maahenkilöstö, vihreä osaaminen, osaamistarpeet