Ääri-ilmiöiden viheliäisyys: Suomalaisviranomaisten vastaus Isisiin suuntautuneeseen vierastaistelijailmiöön - Lauronen, Sanna (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielman tarkoitus on selvittää suomalaisten viranomaisten toimintaa ja näkemyksiä liittyen Syyrian ja Irakin konfliktialueelle suuntautuneeseen vierastaistelijailmiöön. Suomesta lähti Syyrian ja Irakin konfliktialueelle noin 80 tunnistettua henkilöä. Vierastaistelija kuvaa henkilöä, joka on liittynyt tai ottaa osaa aseelliseen kapinaan alueella, jonka kansalainen hän ei ole. (Hegghammer 2010, 57–58.) Tutkimuksessa on lisäksi tarkoitus selvittää näyttäytyykö vierastaistelijailmiö viranomaistyössä viheliäisenä ongelmana. Teorian viitekehyksenä käytetään Horst Rittelin ja Melvin Webberin (1973) luomaa käsitettä viheliäinen ongelma. Viheliäinen ongelma kuvaa monimutkaisia ongelmia, joita on vaikea ratkaista. Valmiita ratkaisumalleja ei voida käyttää viheliäisiin ongelmiin, koska ongelma on aina uniikki. Aineisto kerättiin haastattelemalla seitsemää viranomaistoimijaa käyttämällä teema- ja virikehaastattelun muotoja. Haastatteluista saatu aineisto käsiteltiin teoriasidonnaisen sisällönanalyysin avulla, minkä tavoitteena oli etsiä toistuvia teemoja. Analyysissä käytettiin lisäksi viheliäisten ongelmien määritelmää, tutkien millaisena ongelmana viranomaiset näkevät vierastaistelijailmiön. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vierastaistelijailmiötä ratkaistaessa korostuu viranomaisten välinen yhteistyö. Pääsääntöisesti viranomaiset käyttävät vierastaistelijailmiön parissa samoja keinoja kuin muun rikollisen toiminnan estämisessä. Haasteita viranomaisten työhön aiheutti tutkimuksen mukaan lainsäädäntö ja resurssit. Laki matkustamisesta terrorismirikoksen tekoa varten kriminalisoitiin auttamatta liian myöhään. Resurssinäkökulmasta huolta on aiheuttanut osaavien ihmisten löytäminen kohtaamaan vierastaistelijat ja tieteellisen tutkimuksen puute. Isisiin suuntautunut vierastaistelijailmiö näyttäytyy viheliäisenä ongelmana viranomaisten työssä. Esiin nousivat ilmiön ainutlaatuiset piirteet, kuten mittakaava, propaganda ja naisten matkustaminen alueelle. Ongelman ratkaisun ainutlaatuisuus korostui yksilötasolla, kun pyritään saamaan henkilö pois radikalisoitumiskierteestä. Ratkaisu ongelmaan voi löytyä vaikuttavien osatekijöiden hallinnalla, joita Suomi ei voi yksin ratkaista. Tulevien vierastaistelijailmiöiden hoitamisessa korostuu nykyisen järjestelmän kyky mukautua uusiin tilanteisiin ja kyky uudistua nopeasti, jotta uudenlaisiin ongelmiin kyetään vastaamaan. Asiasanat: vierastaistelija, Isis, terrorismi, jihadismi, viheliäinen ongelma, viranomaistyö
Keywords: vierastaistelija, Isis, terrorismi, jihadismi, viheliäinen ongelma, viranomaistyö