Uuden-Guinean käärmeet: katsaus esiintymiseen ja mahdollisiin endeemisyyspisteisiin - Heikkilä, Severi (My University, 2025)
Uusi-Guinea on maailman toiseksi suurin saari, joka on moneen muuhun alueeseen verrattuna vähän tutkittu. Käärmeitä tunnetaan alueelta tällä hetkellä yli 150 lajia. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää, miten käärmelajien esiintyminen jakautuu Uuden-Guinean alueella ja löytyykö käärmelajien esiintyvyydessä alueita, joilla on suuri määrä endeemisiä lajeja. Tutkimusaineistona minulla oli valmis aineisto, joka koostui Uuden-Guinean alueelta kerätystä tietokannasta, jota täydensin kahdella verkosta löytyvällä tietokannalla. Jaoin Uuden-Guinean alueen esiintymisen suhteen kahdeksaan ja endeemisyyden suhteen seitsemään alueeseen. Tämän lisäksi analysoin tilastollisesti alueiden samankaltaisuuden NMDS-menetelmällä. Tutkimuksen tuloksena oli, että lajimäärä ja endeemisyys eivät jakautuneet tasaisesti, vaan lajimäärän osalta Uuden-Guinean saarella oli eniten lajeja, mutta Milnenlahden saarilla ja Salomonsaarilla oli suhteessa enemmän endeemisiä lajeja. Samankaltaisuusanalyysin mukaan eri alueet erosivat huomattavasti, mutta malliin tulee suhtautua varauksella, sillä aineiston binäärisyyden vuoksi aineisto ei välttämättä kuvaa alueen lajioston välisiä eroja tarpeeksi hyvin, vaikka tulos oli merkitsevä. Eroja voi myös aiheuttaa se, että eri alueita on tutkittu enemmän tai vähemmän muun muassa eristyneisyyden tai vaikeakulkuisuuden vuoksi, minkä seurauksena joiltain alueilta on voitu kuvata huomattavasti enemmän lajeja kuin vähemmän tutkituilta alueilta. Alueiden väliset maantieteelliset erot voivat myös vaikuttaa lajistoon.
Keywords: Uusi-Guinea, käärmeet, endeemisyys, saaret