Kotiseutu kaupunkimiljöössä ja maaseudun asukkaissa : Berliner Illustrirte Zeitungin kuvakertomusten esittämä Heimat 1931–1932 - Huusko, Maija (My University, 2018)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani sitä, miten suurkaupunkeja ja maaseutua kuvattiin Heimatina vuosina 1931 ja 1932 Berliner Illustrirte Zeitung -nimisessä kuvalehdessä julkaistuissa kuvakertomuksissa. Kuvakertomukset ovat yli kolme valokuvaa sisältäviä kerron-nallisia viestintämuotoja, joissa on valokuvien lisäksi tekstiosuus. Tutkielmani ajoittuu saksalaisen kuvajournalismin huippuvuosiin. Tutkimani lehti oli ajan suurilevikkisin saksalainen kuvalehti ja sitä luettiin tasaisesti koko maan alueella. Lehti oli suunnattu konservatiiviselle ja porvarilliselle lukijakunnalle. Tutkielmani sijoittuu Weimarin tasavallaksi kutsutun Saksan viimeisiin vuosiin, joita leimasi voimakas alueellinen vastakkainasettelu modernien suurkaupunkien ja maaseudun välillä. Yhteiskunnallisia jännitteitä lisäsi vuonna 1929 alkanut talouskriisi. Heimat on saksankielinen kotiseutua, kotikaupunkia tai kotimaata tarkoittava sana, mutta tässä tutkielmassa käytän Heimatia tutkimuksellisena käsitteenä, joka kuvaa tiettyä tapaa esittää saksalainen kotiseutu. Tutkielmassani sovellan Alon Confinon, Celia Applegaten ja Peter Blicklen tutkimustuloksia Heimatin ilmenemismuodoista. Heimatin esiintymistä olen tulkinnut kolmessa osassa: Kuvakertomuksen sijoittumisessa tiettyynpaikkaan, tiettyjen assosiaatioiden ilmenemisessä ja kuvakertomusten keinoissa vedota tunteisiin. Kaupunkeja kuvattiin Heimatina kaupunkimiljöiden ja perhe-elämän kuvauksissa. Näissä kuvauksissa Heimat ilmeni kotoisuuden ja perheen yhtenäisyyden kuvauksissa. Maaseutuakin kuvattiin Heimatina näissä kuvakertomuksissa, mutta maaseudun kuvauksissapainottui turvallisuuden ja kotoisuuden sijaan kriisiajan Heimatille tyypillinen kuvaus kotiseudusta hädänalaisena ja sympatiaa herättävää. Henkilökuvauksissa Heimatia esitettiin traditioiden ja antimodernismin kautta. Tunnettuja saksalaisia käsittelevissä kuvakertomuksissa näkyi myös Vaterland-käsitteeseen liittyvää voimakasta ja kilpailullista tematiikkaa. Tutkielmani vahvistaa aiemmassa tutkimuksessa tunnistettuja piirteitä kuvata saksalaista kotiseutua ja täydentää Heimat-kuvaa kuvajournalismin ja lamavuosien osalta. Berliner Illustrirte Zeitungin kuvakertomuksissa Heimat sijoittui sekä kaupunkiin että maaseudulle. Kuitenkaan lehti ei täysin sulkenut linjansa ulkopuolelle perinteistä ajatusta maaseudusta ainoana Heimatina.
Keywords: Heimat, kotiseutu, Saksa, Weimarin tasavalta, 1930-luku, kuvajournalismi,valokuvat, kuvakertomus, kuvalehdet, visuaalinen kulttuuri, Berliner Illustrirte Zeitung, saksalaisuus