Taloudelliset vaikutukset Euroopan parlamentin esityksestä uusien genomitekniikoiden käyttöönotossa - Willberg, Mikael (My University, 2025)
Ihmistoiminta muokkaa maapalloa monin tavoin, ja samalla yhteiskuntien on sopeuduttava uusiin haasteisiin säilyttääkseen elinkelpoisuuden tuleville sukupolville. Geenimuunneltujen organismien (GMO) hyödyntäminen tarjoaa yhden merkittävän mahdollisuuden edistää kestävää kehitystä erityisesti maatalouden tehokkuuden ja ruokaturvan näkökulmasta. Euroopan unionin tiukka GMO-lainsäädäntö on kuitenkin pitkään rajoittanut geenimuunneltujen viljelykasvien käyttöä, mutta muuttuva ilmasto ja ruokaturvan paineet edellyttävät uusia ratkaisuja. Kandidaatintutkielma käsittelee Euroopan parlamentin hyväksymää esitystä uusien genomitekniikoiden (NGT) käyttöönotosta ja sen taloudellisia vaikutuksia Euroopan unionin geenimuunneltujen viljelykasvien markkinoilla. Tavoitteena on analysoida, kuinka esitys vaikuttaa markkinatoimijoihin, kilpailuun, rahoitukseen ja innovaatioihin. Tutkielma keskittyy Euroopan unionin alueeseen ja tarkastelee erityisesti uuden NGT- kategorian luomista, mikä poistaisi tietyn tyyppiset geenimuunnellut viljelykasvit GMO- lainsäädännön piiristä. Ehdotuksen vaikutukset ovat kuitenkin moninaisia. Patentoitavuuden kieltäminen, joka sisältyy parlamentin esitykseen, voisi vähentää suuryritysten vaikutusvaltaa mutta myös rajoittaa yksityisen sektorin investointeja. Samalla uuden lainsäädännön odotetaan tukevan kilpailua ja vähentävän riippuvuutta ulkopuolisista markkinoista. Geenimuunnellut viljelykasvit voisivat auttaa maatalouden kestävyyden ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, mutta niiden laajempi hyödyntäminen vaatii tarkkaa tasapainottelua taloudellisten, ekologisten ja sosiaalisten tavoitteiden välillä.
Keywords: geenimuuntelu, uudet genomitekniikat, GM-viljelykasvit, Euroopan unioni, maatalous, ruokaturva, maatalous, NGT