Onnettomuuksien ehkäisyn laatutekijät Suomen pelastuslaitoksilla - Brita Somerkoski (Finland, 2022)
Onnettomuuksien ehkäisyn päätavoite on muuttaa ihmisten käyttäytymistä siten, että tapaturmat ja niiden aiheuttamat vahingot vähenevät. Paloturvallisuuden osalta tavoitteena on lisäksi tuottaa ja jakaa tietoa siten, että kansalaiset tunnistavat riskit ja toimivat tarkoituksenmukaisesti hätätilanteessa. Aihe on ajankohtainen,
sillä pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn toimintaohjelma on juuri valmistunut.
Pelastustoimelle on määritelty alueittain määrällisiä ja yksiselitteisiä turvallisuusviestintätavoitteita. Tämä on saattanut johtaa tilanteeseen, jossa turvallisuusviestintätoiminnan laatutekijät ovat menettäneet merkityksensä. Artikkelissa kuvataan turvallisuusviestintään liittyviä viimeaikaisia tutkimuksia ja niiden merkityksiä turvallisuusviestinnän laatutekijöinä. Sellaisina esitetään tässä tutkitun tiedon perusteella riskiperusteisuus, välineet, kohteet, tyytyväisyys, normiohjaus, prosessit sekä oppimisympäristöt
ja oppiminen.