Solusyklin normaali säätely ja sen häiriöt - Rantala, Julia (My University, 2024)
Solusykli on erilaisten solun sisäisten ja ulkoisten säätelytekijöiden tarkasti säätelemä prosessi. Nämä säätelijät sekä solusyklin tarkistuspisteet eri vaiheiden siirtymäkohdissa varmistavat, että solunjakautuminen tapahtuu virheettömästi eikä solu etene seuraavaan syklin vaiheeseen ennen edellisen vaiheen loppumista. Solusykli pyritään pysäyttämään, mikäli kahdentuneessa DNA:ssa havaitaan virheitä. Tarpeen vaatiessa kasvunrajoitegeenien koodaamat proteiinit hillitsevät solun jakautumista ja ohjaavat solun apoptoosiin, mikäli virheitä ei pystytä korjaamaan korjausmekanismien avulla. Proto-onkogeenien koodaamat proteiinit sekä erityisesti sykliinit ja sykliiniriippuvaiset kinaasit puolestaan vievät solusykliä eteenpäin. Näiden säätelytekijöiden mutatoituminen aiheuttaa usein solujen hallitsemattoman jakautumisen ja mahdollisesti solusykliä säätelevien signaaliteiden sammumisen tai liiallisen aktivaation. Solusyklin häiriöt ovat merkittäviä erityisesti syövässä, jossa solut jakautuvat hallitsemattomasti eivätkä reagoi ulkopuolelta tuleviin signaaleihin. Syöpähoidoissa solusyklin säätelijöihin vaikuttamalla voidaan palauttaa mutatoidun geenin normaalitoiminta tai hiljentää yli-ilmentyviä geenejä, jolloin syöpäsolujen kasvu ja jakautuminen rajoittuu. Lisäksi syöpäsolut voidaan ohjata solukuolemaan vaikuttamalla apoptoosia sääteleviin signaaliteihin ja säätelyproteiineihin.
Keywords: solusykli, sykliinit, kasvunrajoitegeenit, proto-onkogeenit, syöpä