Sisäinen viestintä yhteistyön mahdollistajana ja edistäjänä hajautetussa organisaatiossa - Tammento, Siru (My University, 2025)
Sisäinen viestintä on organisaation toiminnan perusta. Ilman sisäistä viestintää organisaation toiminta on lähes mahdotonta. Sisäinen viestintä mahdollistaa yhteistyön toteuttamisen organisaatiossa. On todettu, että ilman viestintää ei voi olla yhteistyötä. Sisäisen viestinnän ja yhteistyön toteuttaminen nähdään keskeisinä haasteina organisaatioissa. Tutkielman keskiössä ovat sisäinen viestintä ja yhteistyö. Tutkielman kontekstina toimii hajautettu organisaationmalli, mikä nähdään oleellisena osana modernia työelämää. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten organisaation sisäisellä viestinnällä voidaan parantaa yhteistyötä hajautetussa organisaatiossa. Tutkielman avulla pyritään selvittämään, millaiset tekijät sisäisessä viestinnässä vaikuttavat siihen millaiseksi yhteistyö organisaatiossa muodostuu. Tutkielman avulla pyritään myös selvittämään, millainen on hyvä yhteistyö. Tutkielma pyrkii selvittämään myös hajautuneisuuden luomia haasteita viestinnälle ja yhteistyölle. Tutkimus pyrkii näin tarjoamaan syvempää ymmärrystä siitä, miten organisaatiot voivat sopeutua hajautettuihin työympäristöihin ja tukea yhteistyötä tehokkaan viestinnän kautta. Näin ollen tutkielma pyrkii täyttämään tutkimusaukkoja ja luomaan uutta ymmärrystä sisäisen viestinnän ja yhteistyön yhdistävälle tutkimukselle. Tutkimus toteutetaan laadullisena tutkimuksena, jonka tarkastelun kohteena on kahdeksan johtoasemassa työskentelevää henkilöä. Tutkimus nojautuu haastateltavien subjektiivisiin näkemyksiin sisäisestä viestinnästä, yhteistyöstä ja hajautetusta organisaatiosta. Aineistonkeruu menetelmänä toimii puolistrukturoidut teemahaastattelut. Analyysimenetelmänä tässä tutkielmassa on teemoittelu, minkä tukena toimii sisällönanalyysi. Tulosten perusteella sisäisen viestinnän määrä ja laatu ovat keskeisiä tekijöitä yhteistyön edistämisessä hajautetussa organisaatiossa. Viestintä voidaan kokea helposti ylikuormittavaksi ja keskeistä onkin tunnistaa itselle tärkeät viestit. Viestinnän laadussa huomiota tulisi kiinnittää muun muassa viestien sisältöihin, suunnitelmallisuuteen, selkeyteen, sävyyn ja oikea-aikaisuuteen. Yhteistyön tukemiseksi korostui tarve selkeille viestintäkäytännöille ja yhtenäisille toimintatavoille. Tutkimustuloksissa ilmenee yksilölliset erot viestintätottumuksissa, kollegasuhteiden laatu sekä organisaatiokulttuurin avoimuus ja kehittämismyönteisyys, jotka vaikuttavat osaltaan viestinnän ja yhteistyön onnistumiseen. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että sisäisen viestinnän avulla voidaan edistää yhteistyötä hajautetussa organisaatiossa rakentamalla selkeät, oikea-aikaiset ja tarkoituksenmukaiset viestintäkäytännöt, jotka huomioivat työntekijöiden roolit, tarpeet ja viestintäkanavien tarkoituksen. Lisäksi viestinnän monipuolistaminen ja epävirallisten kohtaamisten tukeminen vahvistavat yhteisöllisyyttä ja luottamusta, mikä parantaa yhteistyön sujuvuutta osastorajojen yli.
Keywords: Sisäinen viestintä, yhteistyö, hajautettu organisaatio, sisäisen viestinnän kanavat, yksilöt viestijänä, organisaatiokulttuuri