Malminetsintämenetelmät : Katsaus malminetsinnässä käytettyihin menetelmiin työharjoittelun aikana - Silmäri, Emmi (My University, 2026)
Malminetsinnällä on Suomessa pitkä historia, jonka aikana malminetsinnässä hyödynnettävät metodit ovat kehittyneet. Erilaiset geofysikaaliset ja geokemialliset tutkimusmenetelmät, joita on käytetty ja kehitetty vuosikymmenien ajan, ovat nykyäänkin malminetsinnän peruspilareita. Malminetsinnät alkavat tyypillisesti tutkimalla ja todentamalla olemassa olevaa aineistoa. Tämä tapahtuu pääasiallisesti toimistolla, mutta vähäisiä maastotutkimuksia kuten geologista kartoitusta ja kivinäytteenottoa kivivasaralla voidaan toteuttaa. Erilaiset geofysikaaliset mittaukset antavat tietoa kallioperän fysikaalisista ominaisuuksista, ja niitä voidaan tehdä ilmasta tai maasta käsin. Esimerkiksi alueen magneettisuusvaihteluista voidaan havaita geologisia rakenteita ja kivilajien rajoja, ja yhdistämällä magneettisuusdata geologisiin havaintoihin saadaan kohdealueesta geologinen kartta. Geofysikaalisilla mittauksilla pyritään usein rajaamaan kohdealuetta ennen siirtymistä esimerkiksi näytteenottoon. Jäätiköityneillä alueilla kuten Suomessa käytetään usein pintageokemiallisia eli maaperän pintaosiin sekä purosedimentteihin kohdistuvaa näytteenottoa. Ne soveltuvat tyypillisesti parhaiten malminetsinnän alkuvaiheisiin, kun tavoitteena on kattaa laajempia alueita ja tarkentaa tutkimuskohdetta ennen kalliimpia kairausprojekteja. Base of till/top of bedrock-kairaus on eräänlainen välimuoto maaperänäytteenoton ja syväkairauksen välillä. Siinä otetaan näytteitä sekä moreenista, että kallioperän pinnasta. Se antaa suoraa tietoa kallioperästä, mutta vain noin kolmen metrin syvyyteen kallioperän pinnasta. Timanttikairaus eli syväkairaus kohdistuu syvälle kallioperään. Se tuottaa jokseenkin yhtenäisen sydännäytteen kallioperän pinnasta satojen tai jopa tuhansien metrien syvyyteen. Timanttikairaus on tarkasti kohdennettua ja kallista toteuttaa. Metodien valintaan ja malminetsintästrategiaan vaikuttaa muun muassa malminetsinnän vaihe ja mittakaava sekä etsittävä mineraali ja käytettävissä oleva budjetti. Metodeilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja usein ne myös tukevat toisiaan.
Keywords: malminetsintä, geofysiikka, geokemia, näytteenotto, kairaus