Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden toteutuminen, edistäminen sekä hyödyllisyys työyhteisön toiminnassa : tapaustutkimus konsulttiyrityksen henkilöstön kokemuksista ja käsityksistä - Heino, Emma (My University, 2025)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää innovaatiokonsulttiyrityksen henkilöstön kokemuksia ja käsityksiä heidän työyhteisönsä monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden toteutumisesta ja edistämisestä sekä niiden työlle tuomista hyödyistä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, jonka kohteena on suomalainen innovaatiokonsultointiin keskittyvä yritys ja osa heidän henkilöstöstään (n=15). Tutkimuksen aineisto on kerätty sähköisellä kyselylomakkeella maaliskuussa 2025 ja analysoitu aineistolähtöistä sisällönanalyysia hyödyntämällä. Aineistosta on muodostettu analyysissa 12 alaluokkaa, jotka on jaoteltu tasaisesti kuuteen yläluokkaan. Yläluokat on jaettu vielä kolmeen pääluokkaan, joita ovat Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden toteutuminen, Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden hyödyt työlle ja Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistäminen. Yläluokkia on muodostettu yhteensä 6 ja ne ovat jakautuneet edellä mainittuihin pääluokkiin seuraavanlaisesti: Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden toteutuminen (1) Monikulttuurisuus ja muu monimuotoisuuden toteutuminen, (2) Inklusiivinen organisaatiokulttuuri, toiminta ja kohtelu; Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden hyödyt työlle (3) Yksilön kokemusten ja kehityksen tuki, (4) Työyhteisön toiminnan ja menestyksen tuki; Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden edistäminen (5) Yksilön toiminnan taso, (6) Työyhteisön toiminnan taso. Tulosten perusteella monimuotoisuuden koetaan toteutuvan etenkin monikulttuurisuuden osalta. Inklusiivisuus taas koetaan monilta osin toteutuvan luonnollisena osana yrityskulttuuria. Monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden hyödyt nähdään myös monin tavoin niin yksilöiden kokemuksia ja kehitystä tukevina kuin työyhteisön toimintaa ja menestystä tukevina tekijöinä. Lisäksi niiden edistämiselle nähdään olevan monenlaisia keinoja niin yksilöiden toiminnassa kuin laajemmin työyhteisön toiminnassa. Niin monimuotoisuuden kuin inklusiivisuuden edistämiseksi koetaan esimerkiksi tietoisuuden lisääminen ja yksilöiden mahdollisuus vaikuttaa omalla, avoimella ja kunnioittavalla toiminnallaan. Toisaalta mahdollisuus vaikuttaa ilmiön edistämiseen yksilönä, on koettu myös rajalliseksi. Lisäksi monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta tukeva johtajuus ja rekrytointi koetaan edistävinä tekijöinä.
Keywords: monimuotoisuus, inklusiivisuus, yhdenvertaisuus, psykologinen turvallisuus, laadullinen tapaustutkimus