Lääkejakelijoiden toimitusketjujen tehostaminen - Kimpi, Otto (My University, 2024)
Lääkejakelijat vastaavat lääkkeiden toimittamisesta lääkkeiden vähittäismyyjille, joten ne ovat kriittinen linkki lääkevalmistajien ja lääkkeitä tarvitsevien välillä. Lääkejakelijat ovat siis olennainen osa toimivaa terveydenhuoltoa. Tämä kandidaatintutkielma keskittyy lääkejakelijoiden toimitusketjujen tehostamisen tutkimiseen. Tutkielmassa tarkastellaan lääkejakelijan toimitusketjun eri vaiheita, kuten lääkkeiden hankintaa, niiden varastointia ja jakelua. Näiden prosessien luomaa kokonaisuutta tehostamalla voidaan parantaa lääkejakelun tehokkuutta ja luotettavuutta. Tutkielmassa käsitellään lääkejakelijoiden roolia varmistettaessa lääkkeiden saatavuutta ja turvallisuutta, sekä niiden kriittistä asemaa terveydenhuollon logistiikan ja lääketurvallisuuden ylläpidossa. Tutkielma valottaa, kuinka lääkejakelijan toimitusketjun tehokas hallinta vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen ja lääkkeiden oikea-aikaiseen toimittamiseen. Tutkielman keskeisenä osana on kehittyvien teknologioiden hyödyntämisen tarkastelu lääkealan toimitusketjun tehostamisessa. Kehittyvät teknologiat, kuten tekoäly ja lohkoketjut voivat tuoda merkittäviä parannuksia lääkejakelun prosesseihin. Tutkielmassa hyödynnetään myös case-tapausta, jossa esitellään Suomen lääkejakelijoiden markkinaa.
Keywords: Lääkejakelu, toimitusketjujen tehostaminen, lääkealan toimitusketju