DATA PROTECTION AND PRIVACY IN CHINA: UNDERSTANDING CHINA’S APPROACH FROM THE PERSPECTIVE OF INTERNATIONAL LAW AND WESTERN COUNTRIES - Saim, Lucy (My University, 2020)
China’s power and influence have grown around the world in many ways at the same time that we have experienced technology’s rapid development; consequently, the amount of personal data being processed globally by states and private entities has increased enormously. This thesis studies the main features of China’s legal system and data protection legislation. The study’s aim is also to understand the concept of data protection and privacy in China more holistically, that is, to examine “how they see it.” Therefore, in order to understand this from Western’s perspective, we also need to look at the core values and features of Chinese culture and society and the implications of some events from its long history, among other things; they have a major impact on how data protection and privacy are perceived and on the underlying reasons for China’s approach towards this field. The methods of this thesis are sociology of law, legal dogmatic, and method of comparative law. Moreover, this research is based on the literature and on my own personal experiences. The target audience of the research is Westerners in general and their policy makers; thus, the research reflects China’s approach to the approach adopted by international law and some Western countries. At the same time, the thesis questions some of the most fundamental values of Western societies and analyzes the power of international law and the Western world’s neo-colonial – and somewhat utopic – aims to govern the world. The research results show that the current data protection legislation in China is relatively well developed and resembles that of the EU, although its application and values are very different than the West’s. Consequently, instead of expecting China to adopt Western values, we could rather try to understand the reasons behind China’s approach and open our eyes to the misconceptions pertaining to the approach of Western countries and international law – after all, surveillance seems to be something that cannot be controlled by legislation, not even in countries that have a strong rule-of-law system.

Kiinan vaikutusvalta on kasvanut eri puolilla maailmaa monella tavalla, ja teknologia on kehittynyt samalla nopeaa vauhtia. Sen seurauksena käsiteltävien henkilötietojen määrä on kasvanut valtavasti ympäri maailmaa, niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Tutkielma käsittelee Kiinan oikeusjärjestelmän ja tietosuojalainsäädännön pääpiirteitä. Lisäksi tutkielman tavoitteena on ymmärtää henkilötietojen suojan ja yksityisyyden käsitteiden merkitys ja viitekehys Kiinassa kokonaisvaltaisemmin, eli tutkia, ”kuinka he mieltävät sen”. Jotta tämä olisi länsimaalaiselle paremmin ymmärrettävissä, on lainsäädännön lisäksi tutkittava muun muassa Kiinan kulttuurin ja yhteiskunnan merkittävimpiä arvoja sekä joidenkin Kiinan pitkään historiaan kuuluvien tapahtumien merkityksiä – niillä on valtava vaikutus siihen, kuinka tietosuoja ja yksityisyys mielletään Kiinassa, sekä siihen, millaisia taustalla olevia syitä kätkeytyy Kiinan näkemykseen kyseisestä aiheesta. Tutkielman metodeja ovat oikeussosiologia, oikeusdogmatiikka ja vertaileva oikeustiede. Tutkielma perustuu kirjallisuuteen ja omiin henkilökohtaisiin kokemuksiini. Tutkielman kohderyhmään kuuluvat länsimaalaiset yleisesti sekä länsimaalaiset päättäjät, ja näin ollen tutkielma heijastelee Kiinan näkemystä aiheesta kansainvälisessä oikeudessa ja joissain länsimaissa omaksuttuun näkemykseen. Samalla tutkielma kyseenalaistaa jotkin keskeisimmät länsimaisissa yhteiskunnissa vallitsevat arvot ja tutkii kansainvälisen oikeuden vaikutusvaltaa ja länsimaiden neo-kolonialistisia – ja jokseenkin utooppisia – pyrkimyksiä hallita maailmaa. Tutkimustulokset osoittavat, että Kiinan nykyinen tietosuojalainsäädäntö on suhteellisen kehittynyttä ja muistuttaa EU:n tietosuojalainsäädäntöä – tosin sen soveltaminen ja taustalla olevat arvot eroavat merkittävästi länsimaiden lähestymistavasta. Sen sijaan, että olettaisimme Kiinan omaksuvan länsimaiset arvomme ja näkemyksemme tietosuojasta ja yksityisyydestä, me voisimme ennemmin pyrkiä ymmärtämään Kiinan lähestymistavan taustalla olevia syitä, ja avata silmämme kansainväliseen oikeuteen ja länsimaiden omaksumaan näkemykseen sisältyville harhaluuloille – loppujen lopuksi, meihin kohdistuva valvonta vaikuttaa olevan ilmiö, joka on hallintamme ulottumattomissa, vaikka siitä olisikin säädetty lainsäädännössä – ja näin vaikuttaa olevan myös maissa, jossa vallitsee vahva oikeusvaltion periaate.
Keywords: International law, data protection, privacy, surveillance, China.